Izvještaj: TDK003 – Močvara is TDKMobbin’

Prošle godine imali smo priliku prisustvovati drugoj ediciji anualnog okupljanja tvrdokoraca u klubu Močvara, dok smo ove godine uživali u showcase-u koji je više poprimao oblik food, arts, fashion & music mini-festivala nego klasičnog hip-hop partija s popratnim sadržajem. Progres u organizaciji i nivo uloženog truda je više nego evidentan čime su organizatori iz TDKM tima dobili još bolju priliku za izlaganje njihovih radova, a posjetiteljima osigurali još bolji provod.

Prateći formu prošlogodišnjeg showcase-a, Močvara je u 16h otvorila vrata svoje terase i time započela treću inačicu tvrdokornog mobbiliziranja pod imenom TDK003: TDKMOBB. Koncept food, arts, fashion & music ove godine ima mnogo veći impact nego prošle jer, kako je najavljeno, TDK003 je nudio najveći broj izvođača, DJ-eva i izlagača do sada.

I zbilja, terasa Močvare bila je prepuna izloženih majica, hudica i slika raznih imena poput YCP i Sl4vuj, ali i samog TDKM-a koji je uz vlastiti streetwear predstavio svoja četiri albuma na nosačima zvuka u limitiranom broju – posljednji albumi Let Za Okinawu od Burkya i Forza od Avangarde, te 700 Spremnika i 800 Spremnika od Tibora, Burkya i Flowdeepa, dok su se ‘usputno’ našli EP i album od grupe Kampanari. Uz to, novootvorena firma Munchies premijerno je izložila svoj asortiman slatkiša, grickalica i pića koji se uvozi iz svih krajeva svijeta, dok su oni željni konkretnijeg jela u ranijim satima događaja mogli uživati u roštilju. Naravno, cijela izložba i međusobno druženje popraćeno je pozadinskom glazbom koja je perfektnom decibelažom popunjavala pozadinu i radila diskretan uvod u predstojeći noćni program.

photo by Deli

Za razliku od prošle godine, na moju radost, glazbeni program koji je počinjao oko 22h održao se u dvorani Močvare umjesto na vanjskoj pozornici. Uzevši u obzir velik broj izvođača i očekivano veći broj gostiju, potreba za većim prostorom, a i pozornicom je bila i više nego očita da bi se izbjegao sveopći kaos on-stage, pogotovo kad se reperima pridruži brojčano popriličan TDK posse.

Od samog početka glazbenog dijela TDK003, koji je vješto otvorio mladi Vano sa svojim debi albumom Utvare, poboljšanje u zvuku uporedo s prošlog godinom odmah je bilo prepoznato i dobro se širio cijelom prostorijom. Već dobro zagrijana masa jedva je dočekala početak nastupa što je bilo osjetno nakon svake od četiri odrepane pjesme čime je Vano nagrađen aplauzom i ovacijama. Hype na bini bio je tu gotovo od samog starta što se dodatno osjetilo kada je fiuman Shegspir preuzeo mikrofon. Ono što je čest slučaj u live rap nastupima, dosta njih drži mikrofon preblizu ustima popraćeno urlanjem o isti što se na momente i ovdje događalo, ali je činjenica da je Shegspir sa svojim petnaest-minutnim repertoarom podigao atmosferu za stepenicu više i pokazao da je usprkos njegovoj studijskoj pauzi i dalje tu.

Riječki je reper nakon svog performansa bacio štafetu zadarskim ekipama Kampanari i Shelter Team, definitivno jedni od favorita večeri, koji su na vrlo profesionalan način odradili nastup. Njihov komad je imao i gosta iznenađenja – Scuba iz šibenske grupe HRAM – koji se pridružio Peći iz Kampanara na pjesmi Zvono Zvoni i u sinergiji sa zadranima dao novi touch na cijelu atmosferu.

photo by David Moćan

Iz nekog, da kažem, ‘klasičnijeg’ zvuka repa večer je prešla u mračnije vode s posljednja dva albuma repera Doktor Bolest koji je unatoč nedavnoj operaciji stao na binu sa štakom i odradio pet traka u svom horrorcore miljeu. Nažalost, radi izvanrednih okolnosti najavljeni Jantar nije mogao održati svoj nastup i time pridružiti se Doktoru na njihovom singlu Leviatan, ali je svejedno odrepan uz benger single Belzebub i Samael s albuma Nekronomikon, te dvije trake s albuma Vuk HalerPada Mrak, i Persu na kojoj gostuje Tibor.

Bez obzira na velik broj imena koji su originalno bili na line-upu, uz Jantara također se nisu mogli pojaviti Scriptor niti DJBZ, kao ni Zimski zbog, uh, neočekivanih razloga. Sve to generalno nije problem jer smo svakako imali prilike slušati za duplo više repera od prošle godine tako da je program sam po sebi bio fino popunjen, ali činjenica da se Burky kao najavljeni akt koji se čak i pojavio na događaju ipak nije popeo na binu je pomalo razočaravajuće. No, što je, tu je.

photo by Deli

Principom nadovezivanja, Tibor, prelazeći s pjesme Persu baca svoj verse s grupom Avangarda na pjesmi Rusvaj s albuma Vanjski Poslovi i time obilježava avangardni dio noći s reperima Sick L i Dena B. Uvijek energični duo dodatno je začinio sredinu programa pjesmama poput Joga Bonito i Ne Mogu Se Smirit, dakle, tvrdoćom kojom su dodatno zapalili publiku i stvorili adekvatnu podlogu za ono što slijedi, a to je GIR.
Ovaj reper iz Dubrave je, po meni, još jedan od highlight-a ove večeri koji je repertoarom od samo tri trake s posljednjeg albuma uspio raspaliti publiku na najbolji mogući način. Jest da je GIR-a zahvatio prime time za nastup, ali je njegov crowd control bio textbook primjer kako se to radi. To je rezultiralo time da se Močvara orila skandiranjem refrena pjesme koja nosi ime posljednjeg albuma – GOAT.

photo by Deli

Prime time je uhvatila i prva glava TDKM-a, Tibor, koji je pjesmama Misli Na Mene i Svijet Se Vrti s albuma Pacino 6 malo primirio strasti, ali samo kao zatišje pred oluju. Nakon njih slijedila je pjesma Trčim koja je kao jedan od njegovih hitova vratio publiku u hajp i ujedinio ih već poznatim refrenom.

Nakon još tri trake scenu je preuzeo Khan koji je predstavio novu, friško izbačenu traku ZGF i nastavio operirati stage-om s još dvije trake dok se nije udružio s Tiborom na pjesmi Sve Više Loš. Taj samouvjereni nastup otvorio je put za Noti Limuna koji je energično ‘plesao’ između traka s vlastitog albuma Gan Barsi i projekata na kojima je gostovao, sve dok Tibor finalno nije preuzeo mikrofon i s još nekoliko svojih singlova stilski zatvorio cijeli event.

Već pred kraj događaja prostor se lagano krenuo prazniti, što kad se uzme u obzir da je event krenuo u 16 sati je i razumljivo. No, oni najvjerniji su ostali i nakon 2 ujutro da isprate Tibora do kraja i čak ga pozovu na bis, što je Borti obilježio starim hitom Dgra.

photo by Deli

Sve u svemu, po crti ukusa, voljeli TDKM ili ne, činjenica je da ono što izlazi iz njihovog labosa je kvaliteta i da je uložen trud nemjerljiv. Isti princip se primjenjuje i na njihovim eventima jer, kao što sam rekao ranije, razlika između prethodnog i ovog showcase-a je izrazita što uključuje i dupli broj posjetitelja, barem 250 ljudi. Kao i u svakoj organizaciji propusta i grešaka ima, ali kad netko ima za cilj naučiti iz grešaka to se i osjeti što je ovdje definitivno slučaj i drago mi je vidjeti da se nečija priča gradi, cigla po ciglu. I dok se neka imena možda ni ne pojave na nastupu po najavljenome, gledajte na to kao na Wu-Tang koncert – nikad ne znaš koji će se od članova pojaviti a koji ne. Ima neke čari i u tome.

No ipak, okupiti toliko rap imena i njihov ego na jedno mjesto, istovremeno pazeći na mali milion detalja, pa još i nastupati, zbilja nije lak posao. Uz to, koliko često uz višebrojčane rap koncerte imate priliku minglati se s ljudima i istodobno razgledavati artistic izložbu raznih kreacija, podržavati lokalnu scenu u više oblika i, na kraju krajeva, dobro se zabaviti? Ne često, barem ne na našim prostorima.

Stoga, shout out TDKM stožeru i puno sreće na sljedećim poduhvatima!

TTT