Doktor Bolest – Nekronomikon (Album Stream)

Dvije tisuće dijeljeno s tri…

Kako legenda kaže, nastanak priče o Nekronomikonu pisca H. P. Lovecraft vezuje se za arapsku riječ “Al Azif” kojom je američki pisac definirao onaj specifičan i ponekad zastrašujuć zvuk kukaca koji proizvode isključivo noću. Po fiktivnoj teoriji, taj zvuk je, ustvari, zavijanje demona, kojeg Lovecraft povezuje s gospodarom muha tj. Belzebubom kao jednim od najmoćnijih demona pakla. Iz perspektive demonske hijerarhije kao glavnog poručnika Lucifera karakterističnih zvukovnih obilježja, nije teško zaključiti zašto je reper Doktor Bolest odlučio odabrati baš ovo semitsko božanstvo kao prvo na crti u tadašnjoj najavi nadolazećeg albuma. Spomenuta pjesma Belzebub ubrzo je ispraćena još jednim singlom Leviatan, što je demon koji je po Sébastien Michaëlisu, francuskom inkvizitoru i egzorcistu, svrstan u vrhovno trojstvo vladara pakla uz spomenutog Belzebuba i samog Lucifera. Njome je potvrdio svoju zamisao – kreirati konceptualni hip-hop album, vjerovatno u svijetu prvi takve vrste, na temu demonologije u kojem je svaka pjesma posvećena jednom u popularnoj kulturi poznatom demonu.

Za one koji su upoznati sa pojmom ‘Nekronomikon’ vjerovatno su već ranije postavili pitanje koja je poveznica između fiktivne knjige Book of the Dead i demonske mitologije. U nedavnom interviewu Doktor Bolest je objasnio da direktna veza ne postoji, ali da su dodirne točke u vidu okultnih konotacija definitivno postojeće. Spoj ideje Knjige Sjenki vezanu za magiju i okultne obrede sa demonima svakako ima smisla, te kreirati album ovakve vrste u religijski nastrojenom društvu svakako je smion i samim time iznimno zanimljiv poduhvat.

Možda sam zabrij’o, znam da sam drugačiji;
Znam da nisam normalan prosječnoj seljačini.
Ja sam samodostatan, ti si samo dosadan;
Kontradiktni hipokriti, ekipa se prosrala.
Misle da sam lud, da klanjam se Sotoni;
Al’ istina je ta da se nikome ne molim.

Za sam početak valja reći da ovaj projekt nije oda sotonizmu ni ništa nalik tome, već uglazbljena čitanka drevnih mitologija, povijesnih činjenica i ličnosti prožeta kroz reperski bragaddocio sa edukativnim karakterom. Već prvom pjesmom, Behemoth, ulazimo u more elokvencije i igre riječi, analogija i metafora, raznih subjekata i entiteta, te složenosti rimovanja koje je naprosto nemoguće pohvatati na prvom slušanju. Srećom, pjesmu karakterizira prilično spor tempo što ju čini savršenim odabirom za otvaranje albuma jer na ovaj način bez napadnosti slušatelju daje dovoljno prostora za pripremu za ostatak Nekronomikona. U liričkom smislu album je vrlo kompleksan i time zahtjeva potpunu pažnju, tako da je višestruko preslušavanje pjesama neminovno.

Još od negdje 2015. godine kada je hrvatski hip-hop doživio određenu vrstu preporoda povodom određenih albuma i EP-eva, standardi su na domaćoj sceni naglo skočili zbog čega je prosječnog hip-hop znalca mnogo teže zadovoljiti. Iako je hrvatska rap scena mala, očekivanja su ogromna zbog čega mediokritetna izdanja često prođu gotovo nezapaženo. Nekronomikon definitivno ulazi u sferu izvrsnosti, bez obzira na specifičnu podžanrovsku sferu. Drugim riječima, premda je projekt najavljen sa rečenicom ‘bolest level up’, oni koji su iole upućenio u karijeru bolesnog doktora znaju da je Nekronomikon ipak malo više od toga.
Naime, počevši od 2013. godine s albumom Bolesničko Pomazanje pod imenom Bolest kreirao je svoje temelje za horrorcore eskapade, dok je kao Doktor i albumom Set Za Brijanje ušao u klasičnije hip-hop vode. Njega prati album XL koji bilježi objedinjenje dva imena u jedno pa kao Doktor Bolest objavljuje povratak u mračne vode rap glazbe, no svejedno se stilski nekako i dalje tražio. Sedam godina nakon posljednjeg albuma Doktor Bolest sumirao je svo stečeno znanje i tehnike te ih fokusirao u četvrto studijsko izdanje koje ga je pozicionirao među prvoklasne rap veterane. Slobodno mogu reći da je Nekronomikon u dosadašnjoj karijeri magnum opus jer ovo nije samo level up, već značajan skok koji je za buduća horrorcore izdanja postavio novi standard.

Abramelinova ceremonija u Vili Boleskini;
Prod’o dušu ko na violini Giuseppe Tartini;
I Niccolo Paganini, flow mi plovi laganini;
Bacam čini kao Džini, svi smo mi poganini.
Majke mi, boga mi, mi, VI VI VI;
Invertiran pentagram, Samael i Lilith.

Nakon već prvo preslušavanja albuma primjetit će se liričko napredovanje, kao i načitanost repera te vrijeme utrošeno u istraživanje teme koja je sama po sebi široka, tako da je nivo metafora i analogija zbilja impresivan. Svaku pjesmu obilježava zasebna atmosfera u skladu sa demonom koji joj je dodijeljen, posebno u aspektu metafora. U svrhu raznovrsnosti, boljeg iznošenja poente i generalno intelektualnog busanja kroz pjesme se pojavljuju razna imena božanstva iz raznih kultura, kao i persone iz pravog života poput Aleistera Crowleya ili notorne Marije Oršić. Za one koji povijesno nisu pretjerano načitani Google će vam biti najbolji prijatelj.
Ono što je također dojmljivo jest količina iskorištenih engleskih, pa čak i latinskih izraza ubačenih u barove za rimovanje sa hrvatskim riječima a da se pritom održava smislen flow tematike u datom momentu. Sumirajući sve to u jedan tekst pa tako puta deset je zaista ozbiljan posao i za svaku pohvalu.

Berin beat beatificiram;
Evolviram svaki put kad transcendiram.
Hermetizam studiram, svaki križ invertiran;
Emitiram energiju, ideju realiziram.
Meditiram dok ne bum kanoniziran;
Opstruiram vaš razvitak, to je tek uvertira.
Transmutiram, u mudraca iz debila;
Hermes Trismegistos i Tabula Smaragdina.

S instrumentalne strane Doktor Bolest napravio je, po meni, najbolji izbor beatmakera za ovakav projekt. DJ BeroZmay aka DJBZ zaslužan je za cijeloukupnu produkciju albuma i tu nema mnogo za reći. Bero se radeći s Jantarom već ranije iskazao kao više nego podobnim za kreiranje masnih, ali dovoljno mračnih instrumentala da bi dao adekvatnu podlogu za liričko bljuvanje tmine. Na Nekronomikonu je to također slučaj, tako da je svaki demon dobio zasebnu glazbenu konstrukciju uravnoteženu sa tekstovima, što je Doktor Bolest još dodatno začinio varijabilnim tonalitetom vokala. Tu je, uz ostale elemente, osjetan utjecaj metal glazbe na dotičnog repera što samom albumu daje drugačiju dimenziju. S druge strane, bitovi su čistokrvni hip-hop vrlo mračne prirode i istaknutih efekata koji kao da imitiraju zlokobnih okruženje u kojim demoni prebitavaju.
U skladu s kompleksnošću tekstova većina pjesama prati usporeniji tempo za lakše praćenje lirika, kao što je slučaj u pjesmama Shaitan i Lucifer, dok pjesme Baphomet i Leviatan kao single sa gostujućim Jantarom bilježe nešto malo brži tempo, no to su iznimke. Album je generalno prožet sporijom ritmikom, ali kako to inače biva u DJBZ produkciji, beatovi su prezentni i direktni sa briljantnim semplovima zbog čega ostavljaju jak dojam na slušatelja i time osjećaj zadovoljstva.

Osim liričke i instrumentalne posvete, demoni s albuma također su dobili svoj unikatni vizualni prikaz. Naime, Doktor Bolest angažirao je njemačkog umjetnika pod imenom Can Temizgezek da nacrta svakog demona zasebno tako da svaka od deset pjesama na YouTube-u ima svoj jedinstven artwork. Te iste YouTube vizuale, uz fenomenalni front & back cover, odradio je Jantar, dok je za black/death metal-influenced logo albuma zaslužan Igor Dešić ‘Spit’. Drugim riječima, iz perspektive, kako audio, tako i vizualnog identiteta ovo je vrlo ozbiljan projekt u koji je utrošeno mnogo truda i pažnje.

No ipak, u svoj jedinstvenosti albuma može se pronaći i pokoja loša strana, a to je upravo sama jedinstvenost. Ovakva vrsta projekta nije za svakoga, od žanrovskog stila pa do koncepta albuma iz vrlo očitih razloga. No, ako se na stranu stavi potencijalna uskogrudnost ljudi i cancel culture mentalitet, te kad se izađe iz boxa limitiranosti “kako bi rap trebao zvučati”, ostajemo s albumom koji po svim mjernim čimbenicima ispunjuje svaki hip-hop kriterij i pritom uspjeva održati ogroman nivo originalnosti u moru izvanrednih izdanja. Sviđao vam se koncept albuma ili ne, definitivno je vrijedan vašeg vremena.

Nekronomikon je za sad izašao kao digitalni album i osim na YouTube-u dostupan je nekoliko streaming servisa te na Berinom Bandcampu za download. Kako je već najavljeno, uskoro će izaći i limitirana CD verzija sa jedanaestom, bonus trakom pod imenom Astaroth. U interviewu sa Doktorom Bolest rečeno je da će produkciju za ovu pjesmu odraditi KolAK47, no došlo je do promjene producenta, ali to ćemo ostaviti pod velom misterije do objave fizičkog izdanja.
Točan datum izlaska još se ne zna, ali čim dobijemo informaciju javljamo vam na koji način i za koliko novaca doći do svog primjerka.

Necronomicon Ex-Mortis…

TRACKLIST:
01 • Behemoth
02 • Belzebub
03 • Shaitan
04 • Moloch
05 • Leviatan feat. Jantar
06 • Lucifer
07 • Mephisto
08 • Baphomet
09 • Samael
10 • Lilith
———————-
11 • Astaroth [CD bonus track]