Video: Doktor Bolest feat. Jantar – Leviatan

Prošli put Belzebub, ovaj put Leviatan. Doktor Bolest se definitivno prihvatio reperskog objašnjavanja drevne mitologije kroz heavy braggadocio, i moram priznati da ovaj koncept predstavljanja novog projekta bome pije vodu. Ustvari, u ovom slučaju iskače iz vode kao mitološka vodena neman koja je u kršćanskoj demonologiji znana kao Levijatan.
Ovo mitsko biće se u raznim oblicima i pod raznim imenima pojavljuje u raznim kulturama, poput Lokijevog sina i Thorovog glavnog neprijatelja Jörmungandr u nordijskoj mitologiji, ili pak Tifon, zmijoliko čudoviše koje je u drevnoj Grčkoj prikazano jednim od najmoćnijih bića koje je pokušalo svrgnuti Zeusa sa trona Olimpa.

No, kako god da bilo, ovakve kreature su najčešće opisane kao utjelovljenje zla, veoma moćne i razorne, od kojih je u moderno vrijeme najviše poznat sam Levijatan. Vjerovatno je baš zato Doktor Bolest nakon Belzebuba odabrao njega za novu traku jer on i gostujući Jantar nokturnim flowom plove mračnim morem turobne i nemilostive DJBZ produkcije.
Uostalom, sudeći po objavljenim singlovima svakako se čini da će nadolazeći album pjesmama biti predstavljen kroz koncept Sedam prinčeva pakla i njihovih sedam smrtnih grijehova, i to po klasifikaciji njemačkog teologa Peter Binsfelda iz 1589. godine po kojoj pali anđeo Belzebub predstavlja proždrljivost, a Levijatan zavist. Uz to, spomenuti album nosit će ime Necronomikon, ilitiga fiktivna “Book of the Dead” pisca Howard Phillips Lovecraft, tako da me posebno zanima finalni prizvod u kojem se spajaju kršćansko poimanje mitologije i okultizma iz renesansnog doba sa američkom horror fikcijom 20. stoljeća.

Suma sumarum, u moru klasičnog hip-hopa na našim prostorima ovaj koncept se prilično izdvaja tako da nestrpljivo iščekujem daljni razvitak priče.