Kampanari – Kampanari II (Album Stream)

Zvono je odzvonilo za ponovni dolazak dalmatinskih kampanara jedinstvenih vještina kreiranja glazbe! Naravno, tu konkretno nije riječ o tradicionalnom, ritmičnom, ručnom zvonjenja crkvenih zvona čime su ‘zvonari’ svakom naselju davali svoj unikatan zvuk, ali je ritam svakako tu kojim je producent Shporky stavio otok Rab na mapu, baš kao što je reper Pećo svojim zasebnim liričkim skillsetom dokazao da Zadar djeluje konkurentno na domaćoj hip-hop sceni.

Kolaboracija Shporkya i Peće pod imenom Kampanari napravila je prodor još 2020. godine istoimenim EP-em, dok njihovo prvo pojavljivanje bilo skoro dvije godine ranije sa pjesmom Na Ladnom Kamenu. Jedan od glavnih obilježja dua su ne toliko konvecionalni instrumentali što ih čini dosta prepoznatljivim već na prvom slušanju. Nije da se zalazi u totalnu apstrakciju, daleko od toga, ali Shporky ima poseban touch u beatmakingu koji ga stilski izdvaja od okoline, kao što je također slučaj sa, na primjer, Flowdeepom, BeroZmayem ili Kolakom. Kad bi se u obzir uzeo stereotip sunčane obale Dalmacije očekivao bi se, da kažem, poletniji, ‘svijetliji’ stil produkcije, ali je ipak glazbeni izričaj znatno mračniji koji dosta vuče na eksperimentalnu sferu njujorškog hardcore undergrounda.

Iako instrumentalno album na momente sadrži elemente horrorcore-a, ponekad čak podsjećajući na neke od bitova grupe Gravediggaz, Pećo s druge strane pjesmama daje kompletnu uličnu atmosferu konkretnijim temama umjesto ekstremno nasilnim tekstovima nadnaravne prirode. Baveći se svakodnevnim socijalnim problemima, samoopažanjem i kvartovskim pričama, jedan od članova zadarskog Shelter Teama šalje snažne poruke vrijednih kompletne pozornosti. Naravno, uz fenomenalne bitove nekad ćete se fokusirati na njih pa ćete se u drugom slušanju više usmjeriti na lirike, ali je činjenica da Pećo stručno zadržava pažnju slušatelja na zavidnom nivou odličnim rimovanjem i shapeshifting flowom kao odrazom stečenog iskustva.
To potvrđuje i činjenica da je broj gostujućih imena zbilja malen, brojeći pet repera na četiri pjesme od ukupno dvanaest. Za početak, tu je neizbježni Tibor koji je svoj verse u Avangarda stilu bacio na pjesmi NP. Kvaka47, još jedan o članova Shelter Teama, udružio je snage sa tvrdokorcem Noti Limunom na traci Bura, dok pjesma Zvoni Zvono sadrži zadarsko-šibensku konekciju sa Scubom iz Hrama. Na moju posebnu radost, Kali iz grupe ONI se također pojavljuje na albumu koji se uz Peću i široko-vokabularskim sposobnostima bavi financijskim problematikama u pjesmi simboličnog imena Mrvice.

Gosti su zbilja odlični, posebno Noti i Kali, ali vjerujem da bi zadarski zvonar mogao odraditi cijeli album solo bez greške, no svakako malo vokalne dinamike ne škodi, pogotovo uz ovako dobar odabir i sjajnu realizaciju. Jedan od odličnih primjera solističkih bengera je definitivno fenomenalan delivery u pjesmi Bez Kosti, što je ujedno i prvi single albuma ispraćen represent-like spotom koji daje dodatan vajb već tvrdoj atmosferi.

Poput Shporkyevog solo prvijenca, Mise En Place, album Kampanari II izašao je pod TDKM etiketom tako da je Flowdeep bio ponovo zadužen za mixing. No, jednu je traku umiksavao i Frimo, te još dvije Tone Tuoro s kojim je Shporky ranije surađivao na mixing & mastering poslovima. Iako su tri imena sa svojim zasebnim načinima rada i različitim ušima radila na mixingu, definitivno je za pohvaliti što su se poklopili za izdavanje istog prizvuka, što je Flowdeep dodatno začinio masteringom.

Long story short, album sam po sebi odličan je projekt, kako sa instrumentalne, tako i sa liričke strane. Oni koji još nisu bili u pretjeranom doticaju sa dalmatinskim hip-hopom, možda će im trebati mrvu vremena za priviknuti se na naglasak koji kao takav utječe na sam flow i time na sam šmek pjesme, no, čim se priviknete tražit ćete još jer Kampanari znaju svoj posao. Samim time, jako diggujem (ne)namjernu simboliku kampanara kao gotovo izumrle profesije i umjetnosti koju tek nekolicina ljudi održava živom. Možda usporedba zvonara sa repom nije potencijalno najadekvatnija, ali je činjenica da u moru bullshita nemamo baš preveliki broj producenata i repera koji suštinu i integritet hip-hop kulture drže na životu sa originalnošću svoje glazbe. Zbog takvih zvona i dalje zvone.

TRACKLIST:
01 • Maradona
02 • Podrum
03 • Maslina
04 • Himna
05 • NP feat. Tibor
06 • Bez Kosti
07 • Bura feat. Kvaka47, Noti Limun
08 • Tea II
09 • Mrvice feat. Kali
10 • Zvoni Zvono feat. Scuba
11 • Albanka
12 • Gospodin