Burky & Flowdeep – Let Za Okinawu (Album Stream)

Cobra Vragec prošle je godine poletio i napravio povijesni korak u karijeri i evo ga, već leti za Japan po nove pobjede. Nije ovdje riječ o Bitci za Okinawu, niti je eskapada u Wu-Tang vode, već se radi o samurajskom izoštravanju liričkih tehnika kojima se Burky još stabilnije postavlja na vrh rap hijerarhije. Ovaj ratnik ne odgovara nikome, već kao shogun nedodirljivo ide svojim putem. Genda Burks takes no shit.

Upravo takvim stavom zagrebački veteran otvara album. Let Za Okinawu počinje samouvjerenom introspekcijom tj. osvrtom na njegovu prošlost i na sve nedaće do dana današnjeg, ali opet stavlja prst na čelo i predstavlja stečeno iskustvo kao gorivo za hrabri pohod dalje. Time zaključuje – Nemreš Mi Niš, jer dok neki ožiljke koriste kao izgovor za žalopojke, SrećkoTužni na njima gradi čvrsto temelje iskusnog i samouvjerenog sensei-a.
State of mind kao takav proteže kroz cijeli album, bilo to kroz liričko razmetanje i kritika fake likova u prvom dijelu, ili pak kroz emotivnije ekspresije u vidu raznih opservacija, motivirajućih i savjetodavnih poruka koje su najviše primjetne pri kraju albuma.
Kvartovskih tema također ne manjka, a posebno se izdvaja semi-storytelling traka Glave koja se bazira na toj jednoj riječi oko koje se gradi slikovita priča. Pjesma ujedno služi kao prvi single čiji je spot izašao već dva dana nakon objave albuma.

Čuvši da je album izašao, prvo što mi je prošlo kroz glavu jest znatiželja na kojem se nivou nalazi usporedo sa projektom Cobra Vragec koji Burkyu vjerovatno dođe kao magnum opus. Nakon što sam ga po prvi put preslušao vratio sam se na prethodni album, pa ponovo preslušao ovaj i shvatio sam da nije ništa lošiji od prošlog ni nužno bolji, samo je na neki način drugačiji. Za početak, broji za upola manje pjesama, njih ukupno 12 i za razliku od Cobre Vrageca na kojem je radilo preko šest različitih producenata, Let Za Okinawu je producirao isključivo Flowdeep. Na taj način se dobio malo ‘privatniji’, da ne kažem ‘intimniji’ šmek u vajbu albuma a da pritom ne zvuči kao extended play prethodnog projekta. Uz to, rad samo s jednim producentom daje nešto kompaktiju formu, što često reperima pruža opušteniju atmosferu jer prilagođavanja nečijem zvuku ima jako malo (i obratno), pogotovo kad producent ima izražen signature sound što je definitivno slučaj sa Flowdeepom.

Uz osjetnu promjenu zvuka, također je primjetno Burkyevo intezivnije igranje sa flowom što se već na prvu čuje u pjesmi Nemreš Mi Niš. Još jedan od takvih liričkih highlighta je definitivno treća pjesma Dosadno na kojoj mu se pridružuju još neki od članova TDK šogunata – Tibor i Noti Limun. Prilično ratoborno nastrojena stvar i, čini mi se, najtvrđa na albumu, no ipak, takvu klasičnu braggadocio traku obilježava odličan vajb i svrstava se među favorite. Čak i Tibor uletava znatno prezentnije nego inače jer izlazi iz svoje komfor, laid-back zone sa mnogo masnim flowom kojeg prati uvijek nabrijani samurai pistolero Noti sa prljavim gan barsima. Po intenzitetu prati ju traka Slam Dunk na kojoj također gostuje Tibor, a od ostalih TDK članova pojavljuje se Guzo na refrenu pjesme Nema Sna. Od preostalih gostiju ostaje jedino Target, jedini van redova tvrdokoraca, koji već ustaljenim flowom popunjava drugi verse na pjesmi Žbuka. Na ostalih 8 traka Burky roka solo, vatreno i karizmatično, sa dozom drskosti u rimama kojom ne daje ni gostima da mu oduzmu reflektor.

Sve u svemu, ovo je ZG zvuk at its finest, TDKM style, i nema ništa loše što bi se za njega moglo reći. Album nije ni predug niti prekratak, nego potaman za preslušati ga bez da se izgubi pažnja. Za Burkya bi se moglo reći da je Ko-ryū; old school glava, koja se ne libi koristiti nove tehnike da bude korak uz korak sa vremenom zbog čega njegova glazbena ostavština dobija na dodatnoj vrijednosti.
Za ovakvog aranžera rima japanci bi rekli prava ikebana.

TRACKLIST:

01 • Nemreš Mi Niš
02 • Glave
03 • Dosadno feat. Tibor, Noti Limun
04 • Žbuka feat. Target
05 • ZG Ljeto
06 • Nema Sna feat. Guzo
07 • Slam Dunk feat. Tibor
08 • Mac 10
09 • Divno Je
10 • Samo Polako
11 • Nightrider
12 • Vječna Tajna