Tibor, Burky, Flowdeep – 700 Spremnika (Album Stream)

Kako vrijeme prolazi, kolabovi između Tibora i Burkya sve su češći pa se tako postavljalo pitanje hoćemo li doživjeti kakav zajednički projekt. Po principu maksimalno uloženog napora u kojem TDK Music definitivno drži primat, u moru ostalih izdanja spomenuti dvojac izdvojio je vrijeme i za tako nešto.

Pitaš ak’ nekaj treba, buraz, nemoj mene gledat’;
Ne živite život pa nemate o čemu repat’.
– Tibor

Logično. Hip-hop se oduvijek i uvijek će se zasnivati na pričama, da li iz prve ili druge ruke, kojih u ZGB-u zbilja ne manjka. Više ‘ulično’ orijentirani nego inače, barem što se Tibora tiče, kroz album 700 Spremnika prožima se dosta borbenija nota nego što sam mogao očekivati u smislu liričkog razmetanja. Braggadocio stil zbilja je naglašen i u skladu s imenom samog albuma jer ova dvojica u tandemu ne štede na municiji. Borti u jednom momentu spominje svoj ‘stari flow’, dok se naprotiv svojim vještinama još više poigrao nego inače, kao na primjer na pjesmi Certifikat, koja ni u produkciji nema toliko klasičan boom bap pristup na ritam sekciji. Burky se s druge strane drži zicera, odprilike slične Cobra Vragec formule pune direktnih punchlineova i bez mnogo okolišanja. Drugim riječima, SrećkoTužni odavno je postavio čvrsto temelje i nema pretjerane potrebe za dodatnim dokazivanjem što se osjeti u svakoj bačenoj lajni.

U ovoj igri imam epitet – heavyweight;
Punchevi su takvi da iz ringa odma’ letite.
– Burky

Što se može zaključiti iz samog naslova, Flowdeep aranžirao je cijeli album. Bez mnogo filozofiranja u analizi, starosjedioc tvrdokorne familije odradio je očekivano odličan posao zasnovan na čistokrvnoj masnoći baslinija za stank face reakcije. Odavno se zna da kad Dipara izbaci nešto da sigurno neće biti osrednje, a kamoli loše, no ipak se sa svakim novim izdanjem osjeti lagani progres u kreativi i sama čvrstina produkcije koja drži svaki zvuk na svom mjestu, čime daje dojam grandioznosti u širini i visini.

Njih trojica su se udružili zbilja uigrano i bez nekog forsiranja, zbog čega vjerujem da je ovaj projekt već neko vrijeme bio njhova želja. Album ukupno broji deset pjesama u 35 minuta, ali realno nije ni potrebno više od toga. Uz minimalan broj gostiju (Noti Limun, AGC, Avangarda i Rapo), reflektor je generalno zadržan na Tiboru i Burkyu jer su njih dvojica zajedno i više nego dovoljni. Tematski se fino nadovezuju; verse za versom, referenca za referencom, vješto podržano Flowdeep produkcijom i mixanjem.
Naravno, album vrlo vjerovatno neće ubrati usputni slušatelj, što je šteta, ali opet, afiniteti TDKM-a nisu agresivan marketing već je fokus usmjeren prema vjernim fanovima koji kuže tu Griselda spiku. Na kraju krajeva, na tome se ovaj independent label i zasniva.

Sve u svemu, album 700 Spremnika sjajan je, te svaka osoba koja hoće ući u više hardcore rap mode zasigurno će se zadovoljiti proizvodom koji se uz spot za traku CFUK, u kompletu može preslušati na album stream linku ispod.

TRACKLIST:

01 • Predaj
02 • 700 Spremnika
03 • Vukovi feat. Noti Limun
04 • CFUK
05 • Pis
06 • Certifikat
07 • Dresden feat. AGC, Avangarda
08 • Multikill
09 • Propeler feat. Rapo
10 • U Zagrebu