Radeći s Flowdeep-on na Pacino albumima Tibor je kroz godine kreirao zaseban i prepoznatljiv stil koji mu danas dođe kao svojevrstan potpis, dok mu (konceptualan) rad s drugim producentima služi kao širenje dinamičkog spektra njegovog izričaja. Neki bi rekli da sve to zvuči isto, ali kad se pomnije obrati pažnja uho će prepoznati ključne razlike.

U posljednjih nekoliko godina Tibor je zaređao fin broj suradnji, što unutar, što van TDKM tima. Tu, za primjer, pričamo o albumima Stilleto s producentom dmla i Popust Na Količinu sa Shporky-em, kao i Vanjski Poslovi s DJ Gocetom te Kocke s Koolade-om. Svaki od spomenutih albuma ima nešto posebno što ga označava, primarno s instrumentalne strane, ali i s liričke ako se obrati malo više pažnje. Posljednji album o kojem danas pričamo, Skup Sport, s potpisom producenta VLBR bez sumnje nalazi zasebno mjesto u spomenutom spektru.

Za početak krećem s blagom kritikom. Naime, album je najavljen kao ‘drumless’ projekt što na kraju i nije u potpunosti istina. Dakako, ritam sekcije su ovdje zbilja u drugom, ako ne i trećem planu, kao što je, primjerice, dosta izraženo u pjesmi Uno Mas, ali su i dalje prisutne što ne ide u skladu s prvotnom najavom. No, bez obzira na to, ritam u pozadini kvalitetno drži svaku traku na mjestu i efektom prigušenosti daje poseban ugođaj matricama. Kao kontrast kritici, moram priznati da sam iznimno impresioniran instrumentalima i dugo nisam imao priliku ovako se guštati na ‘noćni vajb kišnog velegrada’ type of beats a da nisam upalio neku od nostalgičnih lo-fi kompilacija na Tjubu.

U skladu s coverom albuma, generalni mood albuma ulazi u sferu kasnijeg dijela prošlog stoljeća. Baš poput synthwave žanra, modernim izričajem album vozi u neko prošlo vrijeme i ostavlja sladak aftertaste nakon svakog slušanja. Kao što nekim izdanjima treba više preslušavanja da bi ih se ‘sažvakalo’, Skup Sport me pak osvojio na prvu s fokusom na instrumentalni segment albuma. Naravno, Borti nije omanuo kao ni njegovi gosti, ali ovdje instrumentali uzimaju primat. Piano, stringovi, brassovi, bellovi, efekti pucketanja ploče, semplovi atmosferičnih ženskih vokala u pozadini i panoramski širok ambijentalni karakter daju jedinstvenu draž svakoj pjesmi na albumu i moj vokabular ne pronalazi riječi kako opisati moj doživljaj. Ukratko – big up VLBR i zbilja se nadam instrumentalnoj verziji albuma!

S liričke strane, prelazeći prag treće dekade gospodin na mikrofonu ponovo pokazuje svoj progres vještina. Da se razumijemo, pod pojmom ‘skup sport’ ne pričamo o nekom high class preseravanju već o uloženom trudu, vremenu i primarno financijama koje independent artist ulaže u svoje projekte. Upravo to Tibor na kvalitetan način pojašnjava u posljednoj pjesmi uz ostale relevantne teme koje se protežu kroz ostatak albuma. Tko voli ovakav stil koji je TDKM patentirao na ovim prostorima biti će zadovoljen ovim izdanjem, naravno, ako se voli soulful prizvuk koji prevladava u svakom smislu. Osjetno je u zadnje vrijeme da se Borti malo ‘smirio’ i počeo zalaziti u dosta laganije vode nego što je to bilo ranije, te mi se posebno sviđa da su čak i Avangarda i Noti Limun prihvatili flow albuma i profesionalno dali svoj doprinos u daleko ležernijem maniru nego što je to inače slučaj.
Time izdvajam favorite – London II na kojoj uz Notija gostuju još Alejuandro Buendija i Scuba iz grupe HRAM, Znam sa Scriptorom, već spomenuta traka Uno Mas, te Skup Sport koja sama po sebi stavlja točku na kraju rečenice tj. albuma.

Sve u svemu, mislim da je evidentno moje mišljenje o albumu i da ga preporučam u svakom pogledu. Ovo je vrlo zanimljiv projekt za koji slobodno mogu reći da do sad nisam imao prilike čuti išta slično njemu, barem ne s naših prostora. U svakom slučaju vrijedi vašeg vremena.
Izlazak albuma prati i spot, i to za pjesmu pjesmu Jesi Živ? koji možete pogledati ispod linka za album. Uz to, cijeli album možete skinuti s TDKM Bandcamp profila na ovom linku.

TRACKLIST:
01 • Hans Zimmer
02 • Urus
03 • Smajli feat. Avangarda
04 • Mr. T
05 • Jesi Živ?
06 • London II feat. Noti Limun, Alejuandro Buendija, Scuba
07 • Paket
08 • Uno Mas
09 • Avon Izbjegava Pratnju
10 • Znam feat. Scriptor
11 • Skup Sport