Kombinacija dugogodišnjeg iskustva, predanosti i pedantnosti formula je za fenomenalan projekt, baš kao i Burkyjev novi album koji smisleno nosi ime Smogovca vizionara. Što se Burkya tiče, Cobra je poletio i zauvijek inspirirao. Vizija je bila napraviti klasik album i odmah ću na početku reći da je uspio u naumu. Iskustvo za skill, predanost za stil i pedantnost za oboje, zbog čega smo moguće dobili hrvatski album godine.

Burks, made in Zagreb, što ponosno naglašava na samom introu i uz Targetovu pomoć ispisuje odu već na drugoj pjesmi, Ulice Moga Grada, na kojima je ova pozamašna vještina sazdana. I to Nije Zajebancija, jer Burky umjesto boksačkim rukavicama šake omotava bandažerima za borbu prsa o prsa sa Flowdeepom radi utvrđivanja što je jače na trećoj traci, lirike ili instrumental. Ispravite me ako griješim, ali je Deepara vjerovatno iskucao najtvrđi beat u karijeri jer ovo zbilja nije normalno.
No ipak, SrećkoTužni nije tu samo da spominje majke već i da udijeli koju pametnu u mirnijem raspoloženju. Time će se spomenuti da njegova briljantnost ne staje samo na sposobnosti pisanja, nego i slaganja glazbenih aranžmana kojom me kompletno oduševio na sljedećoj pjesmi storytelling prirode Jutro.

Odlične i poučne priče, reprezenti i generalno životno kontempliranje provlače se kroz još traka, kao što su Ptica, Bliss, i Lova Je U Mislima na kojoj gostuju Tram 11 sa hvalevrijednim lajnama na ovu nepresušnu temu financija. Beskrupulozno kidanje mikrofona nastavlja se u trakama Kuiš?! na kojoj gostuje izvrsni Tibor s, naravno, Flowdeepom na granitnom instrumentalu, te Teška Artiljerija koja imenom savršeno opisuje DJBZ produkciju prepoznatljivu već na prvi kick.

Valja spomenuti da je za snimanje, čitavu post-produkciju i mastering zaslužan Shalla iz grupe Connect s kojom Burky također surađuje na traci Stari Connect poletne Nace Dogg produkcije. Tu je i Gidra s kojim Burks zasebno surađuje na zanimljivom boom bap/drill kombu instrumentala pod palicom brata Kooladea. Naravno, Koolade ne bi bio Koolade da ne izvuče nešto od R&B i G-Funk zvuka, tako da se na trakama Kalifornija i G Thang od vas očekuje ritmično pucketanje prstima u stilu zapadne obale. Uz spomenute, bitove su još radili Bliss, Matej Huljev i Fucc The Polić, i koliko god je bespotrebno naglasiti, ipak će biti rečeno – Burky klizi preko svakog instrumentala kao po maslacu i istovremeno sam sebi diže standard.

Od gostujućih imena tu su još Sinke Fresh na već spomenutom G Thangu, Nace Dogg na Šamaru, te Kandžija na izvrsnoj storytelling traci na temu svakodnevnih događanja iz susjedstva pod imenom Haustor. Naravno, nikako se ne smije izostaviti lead single s albuma na kojem gostuje i naš Phat Phillie; traku za koju je snimljen spot u produkciji Mislava Peteka, pjesma koja je zasigurno mnoštvo starih glava vratila u zlatne godine, uradak od tri i po’ minute koji je poskrivećki zasuzio mnogo očiju – Di Si Bio ‘93 – jedinstven način za odati poštovanje eri koja ga je stvorila, kolegama iz igre, kao i onima koji su nas prerano napustili (R.I.P. Flor Killah, Miro Vidović i mnogi drugi). Još jednom svaka čast Burksu na prvoklasnom instrumentalu koji neodoljivo podsjeća na Souls Of Mischief i vodi na heben trip to the memory lane.

Kao šlag na tortu, tu je i traka Daj Mi Krunu koja imenom dovoljno govori, te cijeloukupnim albumom poručuje – ukažite čovjeku poštovanje jer ovo studio izdanje definitivno ispisuje novu stranicu povijesti hrvatskog hip-hopa.

Cobra Vragec, dame i gospodo. Čitav svijet bi trebao pričati o ovome.

Tracklist:

01. Cobra Vragec (prod. Bliss, Burky)
02. Ulice Moga Grada feat. Target (prod. Koolade)
03. Nije Zajebancija (prod. Flowdeep)
04. Jutro (prod. Burky)
05. Ptica (prod. Koolade)
06. Lova Je U Mislima feat. Tram 11 (prod. Bliss)
07. Horvaćanska (prod. Bliss)
08. Bliss (prod. Bliss)
09. Znao Sam (prod. Bliss)
10. Kuiš!? feat. Tibor (prod. Flowdeep)
11. Teška Artiljerija feat. DJBZ
12. Ššš… feat. Gidra (prod. Koolade)
13. G Thang feat. Sinke Fresh (prod. Koolade)
14. Kalifornija feat. Koolade
15. Di Si Bio 93 feat. Phat Phillie (prod. Burky)
16. Na Balkasu (prod. Matej Huljev)
17. Kićo (prod. Burky)
18. Stari Connect feat. Connect (prod. Nace Dogg)
19. Daj Mi Krunu (prod. Koolade)
20. Haustor feat. Kandžija (prod. Burky)
21. Sajko (prod. Bliss)
22. Krug Se Formira (prod. Fucc The Polić)
23. Šamar feat. Nace Dogg (prod. Bliss)