Talib Kweli u Vintage Industrialu proslavio 50 godina hip hopa

Nije Zagreb imao sreću s nastupima hip hop velikana u posljednje vrijeme. Prvi najavljeni koncert Taliba Kwelija odgođen je zbog pandemije koronavirusa, Rakimovo gostovanje u Petom Kupeu otpalo je u razdoblju kad su američki izvođači mahom otkazivali europske turneje zbog neisplativosti, a Run the Jewels, naravno, nisu nastupili kao predgrupa Rage Against the Machine nakon što je europski dio turneje otkazan nakon ozlijede zgloba Zacka De La Roche. Nadajmo se da je prokletstvo sad napokon skinuto kad za malo više od mjesec dana očekujemo povratak 50 Centa, a sinoć je u Vintage Industrial Baru svoj odgođeni koncert održao veliki Talib Kweli.

Proši mjesec proslavili smo ono što je nazvano pedesetom obljetnicom hip hopa, a više od polovice tog vremena na sceni je proveo Kweli započevši još tamo 1997. sa svojim bruklinškim suborcem Mos Defom dvojac Black Star mnogo prije nego će se taj pojam povezivati sa završnom točkom karijere velikog Davida Bowieja. Nizat će on cijelo to vrijeme i uspješne solo albume od kojih je posljednji odlični Radio Silence iz 2017., a u posljednje vrijeme pozornost je privlačio i suradnjama kao što su Gotham s Diamond D-jem i ovogodišnji Liberation 2, nastavak projekta koji je pokrenuo s legendarnim producentom Madlibom 2007. godine. Lani se čak ponovno udružio i s Mos Defom (koji se sad potpisuje kao Yasiin Bey) nakon gotovo četvrt stoljeća oživjevši Black Star na ploči No Fear of Time, pa je tako u Zagreb na svoj jedini koncert u ovom dijelu Europe stigao u fazi karijere koja se može okarakterizirati kao izrazito prouktivna.

Zagrebačka publika itekako se pokazala željnom dobrog rapa, pa je tako šank u Vintageu prije koncerta kolabirao pod težinom redova koji su ga pritisnuli dok je publiku vrlo kvalitetno podgrijavao DJ Phat Phillie, čovjek čije je zalaganje za promociju hip hopa na ovim prostorima i Kweliju jako dobro poznato, te ga je više puta s pozornice hvalio. Kwelijev je DJ nastavio tamo gdje je Phat Phillie stao i raspjevao okupljene puštajući hitove kao Easy (Like Sunday Morning) i Killing Me Softly, sve dok Talib nije preuzeo show u svoje ruke i vlastitim arsenalom opravdao status velemajstora rime.

Ostatak reportaže možete pročitati na originalnom članku na portalu Ravno Do Dna.