Phat Phillie: “2Pac je trebao doći u Zagreb, ali nije mogao”

Zavolio sam Tupaca još dok je bio pridruženi član grupe Digital Underground iz Oaklanda. Prvi put sam ga čuo 1991 godine na zagrebačkom Radiju 101 u emisiji Rap Attack u pjesmi ‘Same Song’. Iste godine potpisao je potpisao samostalni ugovor i izdao album ‘2Pacalypse Now’ sa kojeg se izdvojila balada ‘Brenda’s Got a Baby’ čiji smo video spot tada mogli gledati na MTV-u preko kanala eksperimentalne zagrebačke televizije Z3.

Dvije godine kasnije izdaje album ‘Strictly For My Niggaz’ gdje je definitivno zauzeo čvršći, afrocentristički stav, a 1994 godine bio je najavljen na Amerikkka’s Most Wanted’ turneji zajedno sa Public Enemy i Ice T-ijem koja je se pojavila i u zagrebačkom Domu Sportova 23.11.1994., ali nažalost bez Tupaca koji u tom trenutku nije mogao izaći iz zemlje zbog problema sa zakonom. Velika šteta da ga Hrvatska tada nije vidio s obzirom da smo ga izgubili već ’96-e. Omiljene pjesme su mi ‘I Get Around’, ‘Keep Ya Head Up’, ‘Me Against The World’, ‘Temptations’, ‘Ambitionz Az A Ridah’ i mnoge druge…

Uživao sam ga gledajući u filmovima ‘Juice’ i ‘Poetic Justice’, a kada je upucan u Las Vegasu zatekao sam se u Londonu i slušao sam Westwoodov BBC Radio 1 Rap Show kada je novinar iz magazina ‘Rap Pages’ telefonski u eteru objavio da je Pac preminuo. Kakva šteta za sjajnog, talentiranog glazbenika i glumca koji se nažalost nakon potpisivanja ugovora za Suge Knight-ov Death Row Records jako upleo u politiku L.A. bandi te na kraju zbog toga izgubio život.

R.I.P. PAC

Cijeli članak možete pročitati na 24Sata.hr (uz plaćanje).