Posljednja dva albuma koja nose TDKM etiketu predstavili su nova imena unutar tvrdokorne diskografije, a to su Rapo iz Zagreba te Boxidar, mladi MC iz Crne Gore. Nakon takvog slijeda, neki su pomislili da će se novim projektom oglasiti jedan od stalnih članova ili da će uranjeno pristići “Pacino 7” kao neočekivani sjeverac, ali je ipak udarilo na buru i to iz Kvarnerskog zaljeva.

Primarno reprezentirajući riječko podneblje, novo TDKM izdanje potpisuje lovranski reper Spiker nazvano “Moja Generacija”. Bazirajući se na izuzetno osobnim temama, Spiker vrlo slikovito prepričava ‘njegovu generaciju’ i ujedno samog sebe u mlađim danima tijekom odrastanja na Kvarneru. Trials and tribulations, što bi rekli Ameri, često se spominju kroz pjesme, kao i izvučene pouke iz iskustva te posljedica koje se tragično reflektiraju na sadašnji život. Često korištenje ‘jačih’ opisa nekih od situacija neki bi protumačili kao čisto preuveličavanje, što je, ustvari, kvalitetna upotreba metafora, alegorija i antiteza za što živopisnije opise, što je, je l’, temeljni dio hip-hopa. Bez obzira što Spiker nije najkompleksniji i tehnički ‘izbrušen’ artist među tvrdokorcima, srce i duša su mu na mjestu baš kao i svaka lajna koju je izbacio, te iza svake priče stoji pokriće.
Na prvu će možda nekima njegov flow zvučati monotono jer, kažem, njegov stil repanja nije pretjerano složen i ne izlazi često iz gabarita klasičnog boom bap-a koji je osnova na albumu, ali uz već drugo slušanje i malo više fokusa u barovima će se naći zbilja sjajno složene rime koje nisu tek tako nabacane već itekako smislene. No ipak, ono što se stilski ipak dosta razlikuje od ostatka albuma jest upravo i prvi single “Montoya” čiji instrumental potpisuju Burky i Flowdeep .

Ova, slobodno mogu reći, autobiografija zvukovno ima snažna leđa. Iako je ovo vrlo vjerovatno naj-boom bap album u TDKM diskografiji, frekvencijski potpisi producenata u instrumentalima su i više nego primjetni. Tu su, primjerice, Flowdeep koji je radio traku “OG Status” na kojoj gostuju fantastični Tibor i Pećo, VLBR koji se u posljednjih nekoliko godina više puta iskazao zapanjujućim beat-making skillsetom, ponajviše na albumima “Skup Sport” i “Rast Cijena”, pa čak i DJBZ koji je već ranije surađivao sa Spikerom na njegovom prethodnom EP-u “Takvo Vrijeme”.
Kroz osam pjesama i nešto mrvu više od 20 minuta trajanja, “Moja Generacija” pruža širok spektar producenata koji su valjano dali podlogu svakoj ispričanoj priči, bio to intimni storytelling ili više braggadocio orijentirano. Posebni shout out ide Danexu za premasni instrumental na opening traci.

Bez obzira što “Moja Generacija” nije najjači projekt unutar TDKM-a, definitivno je odlično izdanje za koje mi je drago da je iskočilo iz njihovog rostera jer je dalo malko drugačiju vibru u postojećem mikrokozmosu. Nadam se da će mu ovaj album dati dodatan vjetar u leđa za buduće projekte jer je potencijal veoma naglašen. Svakako album za provjeriti koji je već dostupan na Bandcamp-u.

Za kraj, Spikeru, ako ovo čitaš – krepat, ma ne molat.

TRACKLIST:
01 • U Kontroli [prod. Danex]
02 • Permanentno [prod. DJBZ]
03 • Montoya [prod. Burky, Flowdeep]
04 • Zove Grad feat. Burky, Rapo [prod. VLBR]
05 • Filter [prod. BoleMenka]
06 • OG Status feat. Tibor, Pećo [prod. Flowdeep]
07 • Grad Koji Teče [prod. Frksi]
08 • Moja Generacija [prod. Shporky]