Gane RImatore – Beatovi Su Pali Na Teme (Album Stream)

Po socijalnim mrežama se konstantno vrte skečevi ekstremno niskobudžetnih filmova iz Afrike koji najčešće bude podsmijeh svojom bizarnošću produkcije. Nisam pretjerani filmofil pa samim time ne znam ima li kakvih konkretnijih uradaka iz tog dijela svijeta, ali ono što znam da su Južnoafrička Republika i Bocvana 1980. godine zajedničkim snagama snimili film The Gods Must Be Crazy, koji je naposljetku stekao kultni status. Sam naslov spomenute komedije generalno nema nikakve veze s ovim albumom, barem dok se ne prevede na naški – Bogovi Su Pali Na Tjeme. Što znam, vjerovatno ovakav uvod u recenziju nema pretjeranu svrhu, međutim, igra riječi u samom nazivu albuma je ono što mi je prvo zaplijenilo pažnju. No, tu poveznica sa samim filmom odprilike prestaje.

Dakle, Beatovi Su Pali Na Teme. Gane RImatore je oduvijek bio reper kojem općenito tema nije manjkalo a da se pritom ne vodi onom klasičnom formom spominjanja prvoklasnih motornih vozila (najčešće unajmljenih), plastičnih ribuški (također unajmljenih) i vatrenih oružja svih oblika (čitaj: airsoft arsenal). Poznati fiuman, uz neizbježne lokalpatriotske ode Rijeci i, naravno, Armadi, pretežno se okreće pozitivnijim porukama motivacijskih ciljeva i stavovima u životu. Time spominje samu bizarnost kontradiktornosti današnjeg društva čime se na koncu može povezati nazadovanjem kvalitete glazbe, pa čak i u hip-hopu prema kojem gaji neizmjernu ljubav.

Znam da djelujem unutar pravca koji nema baš velik broj izvođača na domaćoj sceni, kao i to da se obraćamo manjem dijelu publike, onoj koja je u cijelosti »unutra«, koja u potpunosti razumije naš izričaj i poruke što dolaze s naše strane. Uvijek tu ima i naličja društva, one ulične strane svih nas, baš kao što se trudimo uvijek ući i u socijalne pore društva, istaknuti nepravde koje nas okružuju. Istina, u širini spektra naše glazbe sad se pojavljuje i trap, no taj način povezivanja, prvenstveno iz krajnje komercijalnih razloga, turbo folk scene i rapa nije mi ni najmanje drag.

– Gane RImatore za Novi List

Krenuvši od početka, uzimajući u obzir intro pod nazivom Pravi Raper, koji je ustvari konverzacija između Ganeta i neke osobe na ulici (po uzoru na Noćnu Moru Željka Malnara), pa i kasniji skit Boom Bap vs Trap, koji se tiče everlasting debate između ‘pravog’ i ‘lažnog’ hip-hopa, mislim da je vrlo moguće da će se slušatelj na prvu prevariti u kojem će smjeru Gane otići. Već prva pjesma na albumu, Da Novac Ne Postoji, u dobrom dijelu se može nasloniti na temu samog hip-hopa jer dosta često novac ispere kvalitetu čime često dobijamo mediokritete, pa čak i niže od toga. Kako bi se reklo, nije sve u šoldima, što je kao izreka ustvari primaran fokus pjesme zasnovane na pravim vrijednostima u životu koje su nerijetko zanemarene među ljudima zasljepljenim blještavilom kapitalizma. Novcima se može kupiti zbilja puno toga, ali ne baš sve.
Drugom pjesmom Gane se domišljato nadovezuje na prethodnu stvar – Trst Je Naš; single koji nas baca u memory lane ‘onog’ vremena kad su se veliki šopinzi plaćali u lirama. Svijet se znatno promijenio od devedesetih i ranih dvijetisućitih godina, od platne moći i mogućnosti, ali ipak, u svoj životnoj turbulenciji odlazak u Trst imao je posebnu draž.

Na red onda dolazi pjesma pod nazivom Stisak Ruke, u kojoj se uz stručnu pomoć Alejuandra Buendije dotiče ranije spomenutih tema ljudskih interakcija, kako dobrih, tako i loših, na temelju čega donosi pozitivnu konkluziju čime bi ljudi mogli izgraditi, blago rečeno, bolje sutra. To je ono zbog čega sam oduvijek poštovao Ganeta, baš kao i način na koji iznosi lokalpatriotizam u svojim pjesmama koje su u svakom smislu ispunjene pozitivom i bez trunke mržnje – voli svoje i poštuj druge. Nadasve zdrav način razmišljanja koji je danas, pogotovo u određenim krugovima, nažalost, zbilja rijedak. Time dolazimo do singla Fiumana , iznimno poletnog instrumentala i atmosfere.

Hip-hop album ne bi bio to bez barem jedne tvrđe stvari zasnovanoj na liričkom nadmetanju, pa tako nakon skita Boom Bap vs Trap dolazimo do trake Rap United na kojoj gostuju Tram 11 preko crispy Kickass beat-a. Gane RImatore nije reper sa najkompleksnijom formom slaganja rima, ali je definitivno srčan i među najiskrenijima. Stil mu je upečatljiv i flow fino oblikovan, pa kad izbaci priču popunjenu igrom riječi i zanimljivim dosjetkama vezanim za Primorsko-goransko područje, nije teško zaključiti zašto je baš on jedan od primarnih riječkih glasnika u hip-hop vodama.

U biti, bitno da beatovi su pali na teme;
To je bit, a i skitovi na šalu da skrenem.
Kickovi na valu zapjene, nahranim štene;
Svaki put kada likovi zalaju na mene.

Spomenuo sam Kickass-a kao producenta, ali on nije jedini zadužen za instrumentalni komad na albumu. Tu su još XIV Muzik (Sova Animal), Stac, Rimatorski, Producer vibes, Drago Zetić, ali i Filip Tkalčić tj. Dust, koji je, za primjer, svoju kreativu udjelio za genijalnu traku satirične prirode Prodajem Maglu. Raznovrsnost bitova, uz dinamiku tema, trebao bi zadržati pažnju kroz cijeli album, što je činjenica za pohvalu uzevši u obzir da je broj gostujućih repera zbilja minimalan. Uz spomenute, još treba navesti Sovu Animala; dugogodišnjeg prijatelja i kolegu koji je svoju zasebnu energiju udijelio na refrenu poetične pjesme Kiša.

Da skratim priču, u pravom smislu su beatovi pali na teme. Gane je odradio zbilja dobar posao i time se evidentno ponosi. Sve što je rekao, rekao je s razlogom i pije vodu. Rad na albumu trajao je dosta vremena, što je kompletno validan razlog kada želiš izbaciti kompletirani album a ne polu-proizvod. Postojeći Ganetovi fanovi će definitivno biti zadovoljni, ali bi potencijalno album mogao privući i nešto novih. Tome se ujedno i nadam.

01 • Pravi Raper (intro skit)
02 • Da Novac Ne Postoji [prod. Stac]
03 • Trst Je Naš [prod. Kickass]
04 • Stisak Ruke feat. Alejuandro Buendija [prod. XIV Muzik]
05 • Fiumana [prod. Producer vibes]
06 • Boom Bap vs Trap (skit)
07 • Rap United feat. Tram 11 [prod. Kickass]
08 • Nećete Me Naći [prod. Rimatorski]
09 • Po Mom [prod. Stac]
10 • Prodajem Maglu [prod. Dust]
11 • Bad Boy (skit)
12 • Limunada [prod. Kickass]
13 • Na Terminu [prod. Rimatorski]
14 • Kiša feat. Sova Animal [prod. Drago Zetić]
15 • Ulice [prod. Kickass]
16 • Novo Normalno (outro skit)