Fraw Blanka – Stranski Učinki (Album Stream)

Dok je većina nas Novu Godinu dočekala uz pucanje vatrometa, tamo negdje u Ljubljani dovršilo se nešto daleko eksplozivnije. Naime, u sve više primjećenom porastu ženskih aktova na slovenskoj hip-hop sceni, nakon 5 godina pripreme, točno na prvi dan 2022. godine Fraw Blanka izbacuje album prvijenac i bombastično prva probija led. Na stranu stavljamo radosti Nove Godine jer je album dijametralno suprotan, bijesno reflektirajući nezadovoljstvo naroda jedne zemlje pod utjecajem nasilnog kapitalizma, urbanizma i kao nuspojava tome, podmukle segregacije društva. Baš zato – Stranski Učinki.

Hip-hop kao pokret je od samog starta bila jaka platforma za iskazivanje neslaganja i ogorčenje na različita politička, socijalna, financijska, kulturološka, klasna i etnička pitanja, bilo to kroz glazbu, knjigu, poeziju, ili grafitom na fasadi (“there’s a city full of walls to post your complaints at” – Mos Def). Ekstremno buntovnog stava, Blanka je odabrala boom bap pristup dosta inspiriran hardcore i horrorcore zvukom devedesetih i undergrounda ranijih dvijetisućitih godina. Dakle, tvrdo k’o sam đavo, te ako se album usporedi s ostatkom Munje Records kataloga, bez imalo dvojbe ću reći da je najtvrđi.
F-Raw Blanka nije blaga ni na jeziku. Dapače, ona trga mikrofone i jede repere za užinu, i upravo tako ruši stereotipe koji nalažu da žene trebaju biti striktno plahe i pitome. Svako kako hoće, je l’, jer sloboda izbora je na pojedincu, pa time Blanka bira dosta drugačiji put. Između ostalog, adekvatno kanaliziranje negativne energije prouzrokovane nepoštenom atmosferom modernog svijeta u kreativno izražavanje dovodi do odličnih uradaka poput ovog. Jest da je nadrkano, ali je jako smisleno. Sublimacija 101.

Zanimljivo je da gostujući reperi daju dojam manjeg gnjeva od nje, pa čak i Sam Satan koji vjerovatno već u ranu zoru zvuči već kao da je ispušio dvije kutije crvenog Marlbora dok je kovao zle rime u nocturno stilu. Neke od bitova je producirao Vuki Vuk, reper i beatmaker zaslužan za prvi slovenski horrorcore album Zvok Jeze, zbog čega ni ne čudi da je prizvuk tmine gotovo pa stalno prisutan. Ipak, stvar koja se definitivno izdvaja iz većinske atmosfere je traka SEJ VEŠ u GhetHeat produkciji, u kojoj spomenuti bijes pak usmjerava u nešto pozitivnije čime, ukratko, zaključuje da bez obzira na sve nedaće i zadobivene rane, ‘uvijek ide naprijed’.
Ghet se kao producent pojavljuje na još par pjesama, ali i kao gostujući MC. Takvu formu liričko-produkcijskog gostovanja također prate Sajkoslav i već spomenuti Vuki Vuk s kojim Fraw Blanka potpisuje instrumental za traku IMPETUS. Ostatak beat making tima čine Jura i Jurič, a što se još nespomenutih izvođača tiče tu su Goti, Kyut, Mirko Grozny i Stella, te Sahareya, Masayah i Žena koje čine fenomenalan girl power crew na posljednoj traci YONI PWR.

Album ukupno broji 17 traka i tek na rijetke momente zvuči predugo. No ipak, svaka traka pruža nešto drugačije slušno iskustvo, te uz raznolikost tema i ponajviše dobro pozicioniranim trakama nešto svijetlijeg raspoloženja, vlak pažnje se odmah vraća na prugu i drži do zadnje stanice na kojoj ženski kvartet reperica kvalitetno zaključuje priču, istovremenu ostavljajući dobar dojam i bez gorkog okusa u ustima.
S pet punih godina uleženog truda, uzevši u obzir stil, skill, delivery, stav, teme, odabir gostiju i producenata, a ujedno i nivo osobne zrelosti, po rođenju nazvana Kaja Janjić je spomenute godine investirala na najbolji mogući način vrijednog svake hvale.

Stranski Učinki je za sada dostupan samo na Bandcampu i prate ga tri video spota – Mantra, Nova Era, i Mit koji na album verziji obilježen drugačijim instrumentalom. Nažalost, osim spotova album još nije dostupan na YouTube-u kao ni na streaming servisima, ali je obećano da će uz nove video uratke album biti u potpunosti objavljen. Također je rečeno da bi u nekom momentu mogao izaći i na CD-u, vjerovatno u limitiranoj verziji poput tek objavljene kasete, čija je količina svedena na svega 46 komada.
Zanimljivost oko same kasete je to da je svaka kompletno unikatna, jer se Blanka dovoljno potrudila da svaku kasetu zasebno popuni nekim extra audio snimcima koje variraju od primjerka do primjerka. Nadasve originalno, tako da svi oni koji bi htjeli posjedovati tako nešto bi trebali požuriti na njen Bandcamp prije nego li se rasproda.

TRACKLIST:
01. HEJTR [prod. Sajkoslav]
02. PSIHOSOMATSKO feat. Sahareya [prod. Jurič]
03. MIT [prod. Jurič]
04. NOVA ERA [prod. VukiVukBeats]
05. MRAK feat. Goti [prod. Jura]
06. IMPETUS [prod. VukiVukBeats; Fraw Blanka]
07. MIŠ MAŠ feat. Kyut [prod. GhetHeat]
08. STOP ZNAK [prod. VukiVukBeats]
09. DAN D feat. Mirko Grozny, Sajkoslav [prod. Sajkoslav]
10. HITCHCOCK [prod. Jura]
11. KDO JE REAL feat. Vuki Vuk [prod. VukiVukBeats]
12. MANTRA [prod. Sajkoslav]
13. SRH IN D CYPHER feat. Sam Satan [prod. Jura]
14. LEJDISS OF WAR feat. Stella [prod. Jura]
15. SEJ VEŠ [prod. GhetHeat]
16. PRIT MI NASPROT feat. Ghet [prod. GhetHeat]
17. YONI PWR feat. Masayah, Saharey, Žena [prod. GhetHeat]