Dig Of The Day: Va Na Ma – Skoči (zvanično neizdato, 1995.)

Možda i najveći underground rap hit Srbije devedesetih “Skoči” dolazi iz Valjeva i delo je inventivnog valjevskog trija “Va Na Ma” pojačanog legendarnim zemuncem DJ Munjom na skreču.
VAljevska NArko MAfija, inspirisana Cypress HillBlack Sunday albumom sa singlom “Skoči” je nepogrešivo preuzela i na domaći teren prevela prepoznatljive produkcijske zahvate DJ Muggsa. “Skoči” kao kompozicija sa svim svojim elementima (rap, crossover) je složena na takav način da sve lampice blinkuju istovremeno. Prirodni talenat valjevskog trija da mikrofonima zapali vatru izbija iz svake sekunde ovog istorijskog bengera, a bogatstvo produkcijskih i liričkih ukrasa čuva ovaj hip hop dragulj svežim i evo 27 godina po njegovom „objavljivanju“.

Vrlo logično pitanje koje ćete postaviti dok čitate ovaj tekst i slušate “Skoči” je:

“Zašto pobogu ovo nije izdato nikada?”

Va Na Ma je, da je htela, mogla da napravi karijeru koja bi stajala u rangu sa mnogim poznatijim imenima srpske rep scene, ali oni, kao hardcore prvoborci, nisu želeli da se hvataju u vrzino kolo, začarani krug kompromisa koji prati tu odluku, te je dosledno izbegavan „kontakt“ sa medijima i ufuravanje u neki od ponuđenih vozova do slave. Nije da im više puta nije bilo nuđeno, kako sami kažu, ali je prevagnula ona naivno idealistička struja po kojoj duhu nije primerno da se komercijalizuje ni u kom vidu. Sa današnje tačke gledišta, tako nešto ne samo da je nedostižno, već izaziva i poprilično strahopoštovanje.
Danas posle svih ovih godina ako Vas put nanese u Valjevo i pomenete Va Na Ma ili pustite “Skoči” nemojte se začuditi ako vam valjevci ustanu jer himna se mora ispoštovati.
Kao što je rečeno na početku teksta ovo je jedan od svega 3 singla. Ako se pitate kako zvuče druga dva singla i šta se desilo sa njima…pa…o tome neki drugi put. Možda neki drugi “Dig Of The Day” ili možda čak u nekom momentui nekom novom članku se promeni tj obriše ovaj deo naslova (zvanično neizdato). Ova 2022. je tek počela. Videćemo.