Wu-Tang i Blackout proslavili 50 godina Hip-Hopa na EXIT-u

Source: EXIT photo team

Više od 200.000 ljudi posjetilo je ovogodišnji EXIT u Novom Sadu, dok je rijeka hip-hopera prešla Dunav da bi uz grupe Wu-Tang, Onyx i Blackout30 Showcase proslavili 50 godina hip-hop kulture.

Dugoočekivani nastupi održali su se u nedjelju, 09.07.2023., na glavnoj bini na Petrovaradinskoj tvrđavi, što su posjetitelji u rekordnom broju vjerno ispratili. Već od samog početka, koji je predvodio sjajan Bege Fank, energija među publikom i na pozornici bila je fantastična. On je ujedno otvorio Blackout30 Showcase pod vodstvom Phat Phillie-a na mix pultu, a i time večer posvećenu hip-hopu. U svom funky, šljokičastom odijelu zlatne boje i flamingo luftićem u kratko je vrijeme zabavio publiku i pripremio teren za dalje.

Mikrofon preuzima bolesni brat Bizzo, nažalost, bez Baby Dooksa, koji zbog gužve na granici nije stigao na vrijeme. Unatoč tome, zagrebački je veteran odradio svoje versove i stilski zadovoljio fanove Bolesne Braće. Nakon njega slijede beogradske legende Prti Bee Gee koji su svojom pojavom instantno zaradili gromoglasne ovacije koje su zaslužili vrhunskim nastupom.

Ajs Nigrutin i Smoke Mardeljano su svojim hitovima još više zapalili atmosferu i potvrdili svoj kultni status na regionalnoj sceni. To potvrđuje i njihova satnica jer je Ajzaku i Mardeljanu pripala čast nastupati pred grupu Onyx, što je bio odličan odabir sudeći po reakcijama publike.

  Source: EXIT photo team

Kao što je bio slučaj prošle godine na umaškom Sea Star Festivalu, Phat Phillie je i ovaj put imao privilegiju biti dio nastupa Onyx-a koji su, očekivano, izdominirali binom. Uzimajući u obzir njihov radni staž, ovaj dvojac naprosto oduzima dah količinom energije koju ispušta na bini i kojoj je lako zavidjeti. Publika nije ostala ravnodušna, pogotovo izvođenjem hitova kao što su Throw Ya Gunz i Shut ‘Em Down, te legendarnom numerom Slam kojom su žestoko zatvorili nastup. EXIT-ov main stage se orio kroz cijeli performans, a sam kraj je ispraćen dugotrajnim i zaglušujućim pljeskom.

Source: EXIT photo team

Završetkom nastupa grupe Onyx, na binu popele su se zvijezde večeri – Wu-Tang Clan. Popraćeni ovacijama, hip-hop ikone iz New York-a su uz pratnju benda otvorili svoj koncert tonovima pjesme Bang Bang (My Baby Shot Me Down) i odmah se nadovezali refrenom jedne od svojih najvećih hitova, Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit, s kojeg su prešli na poznati Rae-Ghost kombo Can It Be All So Simple i C.R.E.A.M.

Wu-Tang Clan održali su sjajnu atmosferu na nivou podužim koncertom u koju ulaze trake sa solo i zajedničkih albuma, generalno vođeni hitovima poput Triumph, Protect Ya Neck, Gravel Pit, Ice Cream, Criminology, pa čak i neočekivana M.E.T.H.O.D. Man kojoj su se svi vrlo obradovali. U duhu iznenađenja, u repertoar su ušle i pjesme Come Together grupe The Beatles, te Nirvanina Smells Like Teen Spirit koje su još dodatno začinile cijeli program i zatvorile krug.

U svakom slučaju, pravi spektakl kojim se na adekvatan način proslavilo 50 godina hip-hopa, 30 godina albuma Enter The Wu-Tang (36 Chambers), i 30 godina postojanja Blackout Hip Hopa. RZA, mastermind iza ove kultne njujorške ekipe i Bege Fank, poslije nastupa odlučili su se odmoriti se uz partiju šaha, dok su se članovi sastava potpisivali Smoke Mardeljanu za tetovažu koju je Smoke tu večer napravio za vrijeme WTC nastupa.

Source: EXIT photo team