Pacino 3, Pacino 4, Spremni Za KRAST, album Kocke s Kooladeom, pa čak i novi single za nadolazeći KRAST-ov album, te gomilu spotova… I to sve u zadnjih godinu dana.
Da li tu Tibor staje? Očigledno ne, i time ekskluzivno objavljujemo recenziju albuma totalno inkognito prirode – sjajan Pacino 5.

Odakle toliko inspiracije sam bog zna, ali da li zvuči isprano nakon toliko izbačenih projekata – ni približno. Dapače, dobar stari Borti poprilično iznenađuje količinom odličnih tekstova kroz koje se prožimaju svakakve teme; od dubokih lajni do klasičnog braggadocia u već dobro poznatom polu-laid back stilu. Tema na uspone i padove ne manjka, te kakve god da su životne nedaće u pitanju, album u mnogo momenata djeluje inspirativno s porukom ‘guraj dalje, buraz’. Na kraju krajeva, ako ovako bogata karijera ispunjena kvalitetom ne ostavi barem mali inspirativan utjecaj, ne znam što bi trebalo.

Sve moraš sam skombat, buraz ja sreću ne čekam,
Možda neću blow up-at, ali zato neću ni prestat.

Tibor je zbilja posebna persona, zbog čega me na kraju ni ne čudi odabir objave albuma bez ikakve prethodne najave. Kakva ga reputacija prati, svaki će fan doći do ovog izdanja veoma brzo te iznova potvrditi tvrdnju da će u budućnosti neki Pacino 14 i dalje odisati kvalitetom i relevantnim temama.
Time se također potvrđuje one stara; ‘zašto popravljati ono što nije pokvareno’, tako da se i u produkcijskoj sferi Pacino franšize zadržao na atraktivnosti Flowdeepovih instrumentala, osim na traci Antracit Siva, koju je, dinamike radi, producirao fantastičan Koolade koji se na vrlo profesionalan način nadovezao na spacey, nostalgičnu, pa čak i noir atmosferu prisutnoj na većinskom dijelu albuma. Zanimljiv je i način izvođenja tranzicije između pjesama jer nema onih groznih trenutaka neugodne tišine ili kvantnih skokova u tempu. Ovdje pak sve nekako teče u sličnim bojama, ali opet s dovoljno raznolikosti i bitnih elemenata koje čine značajnu razliku i spajajući sve pjesme u jednu priču. U tim tranzicijskim momentima dobija se dojam da je album više ukomponiran kao vrhunsko smiksani DJ set s pomno odabranim trakama nego full LP, što je po meni odličan način za prezentirati album u najboljem svijetlu.

Album također ima omanji broj gostujućih repera, što mi je u jednu ruku čak i drago jer je time Tibor sam sebi ostavio mnogo prostora za opuštanje na kreativi, a to se jako osjeti na nivou samopouzdanja u samoj izvedbi. To naravno ne znači da su gostovanja loša. Baš naprotiv, vrhunska su, od kojih ću posebno izdvojiti pjesmu Novine u kojoj se zalazi u zanimljive egzistencijalne filozofije vrijedne detaljnog analiziranja. No, da ne pokvarim iznenađenje gostovanja, ostavit ću to za samu objavu.

Stoga, da ne duljim više nego što je potrebno, reći ću da je Pacino 5 neočekivani projekt očekivane kvalitete, pa možda i više od toga. Iako se sastoji od ukupno 11 pjesama, album traje dobrih 40 i nešto minuta, što bi se drugim riječima reklo, dobro utrošeno vrijeme.
Tibor stari kao vino, i nema većeg dokaza od ovog albuma.

Službena objava ide danas u 17h na YouTube-u, kao i na svim streaming servisima, tako da pripremite alarme na telefonima za ovo odlično izdanje.