Kulturno-povijesna cjelina Samobor, s mnoštvom starih građevina, poznatih ličnosti, tradicija i naravno neizbježnim kremšnitama, ozbiljno naglašava ovo zaštićeno kulturno dobro na mapi Republike Hrvatske. S glazbom kao fundamentalnim dijelom svake kulture, grad Samobor nedavno dobija flagship svoje underground kulturološke izobrazbe s albumom koji ponosno nosi isti poštanski broj – 10430.

Sven Klak aka SYRS mladi je samoborski producent koji je ozbiljnije zamjećen na sceni nakon kolaboracije s Scriptorom na traci Očekivao Sam Više. Ova simpatična i humorom prožeta stvar uhvatila je pažnju mnogih, pitavši se tko je taj lik koji je iz vedra neba snimio pjesmu sa Skriletom. Slušajući instrumental, bilo je osjetno da mališa ima i stila i skilla, ali definitivno nisam očekivao full album godinu dana kasnije. Kako god da bilo, mladi SYRS zna što radi, i to je rezultiralo da je u međuvremenu snimao s nekim od crème de la crème hrvatske hip-hop scene, poput Jantara i Targeta. Naravno, osjeti se na momente da je malo, kak’ bi Ameri rekli; ‘rough on the edges’, ali kad imaš Edo Maajku koji ti introm otvara album i Flowdeepa koji ti radi artwork znaš da je album na nivou.
Stavljajući na stol apsolutne favorite; Diši s Magellanom i Avioni s Tiborom, evidentno je da je SYRS ciljano radio instrumentalne baš za te MC-eve, kao i stvar Oporuka, iz koje naprosto odiše melankonija i tmurnija strana repa. Kako je većinska tema albuma smrt to me ni ne čudi, jer je primarni motiv dobro instrumentalno podržan. Do krajnjeg izražavanja teme, čime pretpostavljam da mu je Scriptor favorite MC, kao referenca na njegov album U Sjeni Smrti koji je na kraju obilježen aparatom koji mjeri puls uz koji se Scriptor budi živ, SYRS na kraju svog albuma umire. Što je još zanimljivije, zadnja pjesma se zove San, a reper koji mu gostuje nosi ime SMRT. Ne znam ima li to neko dublje značenje, ali je svakako fora.

Sve u svemu, album 10430 ima dosta odličnih stvari i nešto malo manje od toga. Neću reći da sam očekivao više, ali prostora za progres ima za koji vjerujem da će ova mlada nada kvalitetno iskoristiti u predstojećim projektima. Drugim riječima, big up & keep up the good work, bro’!