Scriptor & DJBZ – PRE (Album Stream)

Odvjetnik i pilot ulaze u studio… Ne, ovo nije početak nekog vica, već uvod u predstavljanje dvije ozbiljne hip-hop glave i njihovog projekta PRE. Već se odavno zna da Scriptor i DJBZ kao liričko-instrumentalna komba idu kao prst i nokat, i nakon mnogo kolaboriranja na raznim pjesmama kroz više projekata čekalo se kada će se dvojac uvući u glazbene odaje i zajedno snimiti album. Obojica dijele osobinu posebnosti u svojim domenama kreative kojom su počeli sticati ikonski status na hrvatskoj hip-hop sceni, čime dolazimo do iščekivanog proizvoda koji sam po sebi dopušta učestalo korištenje riječi ‘pre’ kao prefix svim pridjevima pozitivnih obilježja.

Za početak, Skriletovi signature multiji, načitanost, širok vokabular, dikcija, te umijeće vrhunskog storytellinga i rimovanja stavlja ga na sam vrh domaćih MC-eva bez konkurencije, dok su Berini instrumentali, pretežno Preemo-influenced sa istančanim osobnim manirom, lako prepoznatljivi u beatmaking svijetu. Razlog tome je prvoklasna produkcija u koju ulaze pomno odabrani i zanimljivi sampleovi, iznimno prezentne i upečatljive ritam sekcije, kao i impresivni scratchevi koji stilski nose zmajski potpis. Zajedno zvuče nenormalno dobro, tako da je samo prvim izbačenim singlom, Prvi Na Crvenom, bilo dovoljno jasno da ne bi bilo realno očekivati ništa manje od predobrog albuma.

Skrile ima legacy, repam kol’ko moram;
Banem na rap party, škvadra šapće “evo kontrolora”.

Kroz 11 pjesama na albumu izvrtilo se dosta toga sa najviše braggadocio i represent elementima, što kao kontrast tome služe odlični storytellingzi koje je Skrile odavno doktorirao. Bero je svaku temu atmosferski odlično ispratio, ali mi se posebno sviđa drugi single sa albuma, Magija, koji bez ritam sekcije daje totalnu drugu dimenziju pjesme koju su Scriptor i gostujući Magellano naprosto pokidali. Boom bap glave poput mene će definitivno naći najveću satisfakciju u prvom singlu albuma, kao i u pjesmi PRE u kojoj su BARS i Tibor bacili zbilja odlične versove. Za ljubitelje storytellinga izdvajam Poštaricu vrlo neočekivane teme, dok ćete pouke naći gotovo u svakoj traci. Generalno, loših pjesama nema, ali jedinu zamjerku koju imam vezuje se za tranziciju s pjesme na pjesmu.

Naime, većina pjesama traje poprilično kratko, od kojih dvije i nešto minute, što uz nedostatak bilo kakvih skitova često daje dojam prebrzog skakanja s jedne na drugu pjesmu. Album ne sadrži ni nešto preduge instrumentalne outro-e čime se također ne daje se dovoljno vremena da se slegne prethodna tema prije nego li se krene na drugu. Ta pomalo ‘neugodna’ tranzicija se najviše osjeti pri završetku tvrdog representa na traci PRE koja odmah prelazi na ozbiljan storytelling trakom Poštarica, a nakon nje gotovo instant kreće još jedan braggadocio Tu Smo, doduše instrumentalno dosta staloženiji, ali opet tematski dovoljno različit da bi ga neki interlude od barem 15-20 sekundi trebao odvojiti od prethodne trake i time dati malo vremena slušatelju da ‘svari’ poslušano. Naravno, to nije ogroman problem jer je album sam po sebi odličan, ali zbog takvih sitnica se može dobiti dojam zbrzanosti što uz ovakve duboke i kompleksne tekstove nije baš najbolja stvar.

Sve u svemu, album gotovo da i nema mana i njime su pokazali zašto su sve ‘pre’ u rap igri. Skriletova fokusiranost i originalnost u tekstovima oduševljava kao i uvijek, baš kao što bitovi BereZmaya neće nijednog ljubitelja kvalitetnih instrumentalnih podloga ostaviti ravnodušnim. Kao tandem donose ono ono najbolje od hip-hopa, što simbolično zaključuje u posljednoj pjesmi Broj Jedan.

TRACKLIST:
01 • Početak i kraj
02 • Kontrasti
03 • Krivo Mjesto, Krivo Vrijeme
04 • Prvi Na Crvenom
05 • Ruski Rulet
06 • Magija feat. Magellano
07 • Manipulator
08 • PRE feat. BARS, Tibor
09 • Poštarica
10 • Tu Smo
11 • Broj Jedan