REPORT: Nezapamćeni spektakl u zagrebačkoj Areni uz rap ikone 50 Centa i Busta Rhymesa

50 Centa ne slušaju svi, ali su svi za njega čuli.

Svjedočili smo rap spektaklu u našem malom Zagrebu. Globalna ikona, rap superstar 50 Cent nastupio je u Areni Zagreb uz hip-hop legendu Busta Rhymes-a i RNB pjevača Jeremih-a u organizaciji Charm Music Croatia. Moram ih pohvaliti, cijela večer s njihove strane odrađena je maestralno – reklo bi se bez greške, te bi se ovim putem zahvalio na gostoprimstvu i gostovanju koje su nam svima zajedno priuštili. Poseban pozdrav uputio bi Phat Phillie-u zbog toga što on je to što je. SALUTE!

photo by Marko Obradović Edge

Kakav utorak. Fiftyevu veličinu je dobro opisao taksist koji me vozio do Arene. Rekao je jednu rečenicu koja mi se vrtjela po glavi cijelu večer: „50 Centa ne slušaju svi, ali su svi za njega čuli.“ I to je stvarno tako. Njegov debi album „Get Rich Or Die Tryin’“ i priča koja ga je pratila uz podršku u to vrijeme (a i danas) najvećih rap glazbenika Eminema i Dr. Dre-a – ostvarila je nezapamćen globalni uspjeh i dileru iz New Yorka zauvijek promijenila život. Nakon što je preživio atentat u kojem je upucan čak 9 puta, posvetio se glazbi koja mu je u doslovnom smislu spasila život. Danas za njega znaju u cijelom svijetu. Dovoljno je pročitati gradove u kojima nastupa na svojoj #finallap turneji te shvatiti koliko je tip zapravo popularan. Jedan je od najprodavanijih glazbenika u povijesti glazbe a i zbog dobrih ulaganja najbogatijih ljudi na planeti, plus TV producent, investitor, glumac i sve još nisam spomenuo što je Curtis Jackson. Zajeban igrač.
Što se tiče hip-hopa, ostat će zapamćen po serijama mixtapeova koje su zauvijek promijenile koncept toga što uopće je mixtape, više klasik albuma i repera sa uvjerljivo najviše beefova. Sada kad smo se podsjetili s kime imamo posla vrijeme je da prokomentiramo trenutak kada je u svom zgusnutom rasporedu po drugi put posjetio Zagreb.


INTRO

U 20:30 točno krenuo je DJ kojem ne znam ime. Pozdravio je sveprisutne i počeo sa zagrijavanjem. Vrtio je modernu rap glazbu od izvođača kao što su Kodak Black, Cardi B i Travis Scott. Stage dosta velik i napucan za hrvatske okvire, zvuk jasan američki. Skužio sam da te moderne rap pjesme su dobre tek u ovakvom ambijentu. Puno basa, nah I mean. Publika je već bila dobro raspoložena i već tada se osjetilo da je Zagreb spreman za rap događaj godine. Među zadnjim pjesmama koje je DJ pustio bila je od Pop Smoke-a koja mi je posebno sjela. RIP POP SMOKE !


JEREMIH

Nakon kratke pauze na binu se popela stjuardesa koja je davala neke upute o sigurnosti na smješan sexy način. Pokazala je guzicu i najavila Jeremih-a. On je izletio na binu sa nekim mellow trapom i plejbekom. Skužio sam da je fora stranim izvođačima izgledat dobro na ta dva ogromna screen-a, a za samu izvedbu pjesama ih nije toliko briga kada je tu produkcija da odradi svoje. Navukao je žutu bandanu navučenu preko usta pa mi nije bilo jasno kako uopće pjeva sa začepljenim ustima. Pridružio mu se kompa s dredovima i još dvije cure. Nastup je odradio ok, pozdravio se i najavio sljedećeg gosta.

photo by Marko Obradović Edge


BUSTA RHYMES

Apsolutna hip-hop legenda Busta Rhymes izašao je iz rotirajućeg prijestolja na binu uz svog starog prijatelja Spliff Starr-a i show je mogao početi. Busta je specifičan reper koji je u raznim fazama ovog žanra imao hit pjesme i albume te uspjevao ostajati relevantan desetljećima. Ako si MC, voliš i baviš se rap glazbom, Busta Rhymes je primjer te bi si svaki reper ako je u mogućnosti trebao priuštiti njegovu izvedbu uživo. Iznimno teatralan upad sa „Ante Up“ digao je automatski sve na noge. Publika je srdačno primila Bustu i Spliffa. Nastavili su sa repertoarom uz suradnju s publikom uzvicima tipa „hell yeah!„, koje su svi dobro prihvaćali i dizali atmosferu. Izdvojio bi u tom periodu nastupa foru sa ištekanim majkom koja mi je bila simpatična. Natjerao je sve ljude u dvorani da se dignu sa stolica i podsjetio ih da nisu došli sjediti na njegovom koncertu. Ispunjena dvorana zapjevala je sa Bustom stari hit s Lumidee, „Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)”. Ma znaš stvar sigurno. Nastavio je show sa navijačkom izvedbom „Jump„. Ispričao je priču da je upoznao Hrvaticu i sve je više počelo ličiti na teatar a manje na rap koncert.

Poslije poduže priče izveo je „Touch It“ i razorio Arenu. Uslijedila je „I Know What You Want„ s Mariah Carey koju je publika zdušno pjevala. Puno pokreta simuliranja sexa koji su mi na trenutak bili odbojni radi njegovih godina. „Scenario“ s A Tribe Called Quest je bila iduća pjesma koju je izveo te je istinski uživao u old school groove-u. Veliki hit „Look At Me Now“ slijedio je na repertoaru i izvedba onog brzog djela bila je dojmljiva. Uslijedio je opet teatralni dio uz više priče a manje rapa. Duo na bini izgledaju više kao likovi iz crtića a ne stvarne osobe. „We Are The Champions„ orilo se dvoranom kao uvod u najpoznatiji spot sa MTV-a za pjesmu „Break Your Neck“ koja je iako teška za izvesti besprijekorno izvedena. Otvaranje šampanjaca značilo je da je izvedba pri kraju te smo svi zajedno jedni drugima zahvalili što postojimo. Veselio me njegov nastup i ne mogu reći da sam se razočarao. Žao mi je što nije bila „Gimme Some More“, osobno njegova najdraža stvar i spot. Veliki MC blagoslovio nas je svojim dolaskom. Flipmode!

photo by Marko Obradović Edge


50 CENT

U 23:40 počeo je show glavnog aktera večeri. Izašao je nabrijano uz konfete uz stvar „What Up Gansta“. Uslijedila je „I Get Money„ a vizuali su pokazali svoj puni sjaj. Nisam mogao razaznati što je plejbek što nije, no bitno je da je sve funkcioniralo i zvučalo jako dobro. „Hate It Or Love It“ razgalio je cijelu dvoranu. Transformirala se u „If I Can’t“ i tad sam prvi put skužio da postoji i bend. Nisam mogao razaznati što je bend a što su matrice, što zapravo uopće nije loše. Opet funkcionira. Upadaju cure, svuda piše G UNIT i puštena je neka tipična njujorška pjesma iz 70-ih te sve skupa zajedno se umiksava u početak pjesme „Magic Stick“. Puno cura na stageu, puno žena u publici – dobar vajb. U tom trenutku sve dobiva dojam bordela i 50 dobiva lap dance nasred pozornice uz pjesmu „Drop It Like It’s Hot“ od kolege Snoop Dogg-a. Kreće „Hustler’s Ambition“ a video projekcije su na visokom nivou – nešto što se ne viđa često.

Prvi taktovi „How We Do“ rasplesali su i digli sa stolica sve posjetitelje kojih je bilo blizu 20 000. Pridružili su se i plesači, to jest breakeri i naravno cure kojima ne mogu procijeniti broj. Brijem da je u showu sudjelovalo sve skupa pedeset ljudi. „P.I.M.P.“ je uslijedila iduća i dobro je ostarila, beat i dalje besprijekorno vozi mnogo godina kasnije. Presvlačenje odjeće je uigrano i brzo, 50 izlazi u nekom jeeebenom prsluku izvodeći „Candy Shop“. Uz sveopću podršku žena koje tresu stražnjice prisjetio se da je već jednom bio u Zagrebu i pokrenuo „Disco Inferno“. Izvedbu su popratile vatrene kugle. Pjesme o ženama ili za žene nastavio je uz „Window Shopper“, „Best Friend“ i posebnim hitom s prvog albuma „21 Questions” s preminulom legendom Nate Dogg-om. Uhvatila me nostalgija i sjetio sam se najdraže spržene kompilacije na CD-u gdje se navedena pjesma nalazila. Broj žena se samo povećava ili mi se čini, ne znam, pa kreće „Just a Lil Bit“ čiji beat i danas savršeno zvuči pogotovo na tako velikom soundu. Presvlači se po 4 put u istoj večeri u crvenu trenirku, presvlačenje najbrže na svijetu. Volio bi imati taj skill. Čovjek se presvukao uz dimnu zavjesu u jednoj sekundi. Ludo. Kreće stari New York zvuk, ali ne reperski nego Frank Sinatra. Projekcije prikazuju filmske, glazbene i svakakve uspjehe 50 Cent-a. Uslijedilo je još jedno presvlačenje, a gospodin se nije oznojio ni jednom i uvijek izgleda skupo i svježe. Cijeli u bijelom izvodi prvu a možda i jedinu stvar u večeri koju nisam prepoznao.

Dijeli pozdrav prerano preminulom Pop Smoke-u te izvodi pjesmu sa njim i Roddyem Richem. „Ayo Technology“ ostat će mi zapamćena po najluđoj projekciji – laseri i sveukupna slika bine izgledala je vanserijski za vrijeme trajanja te pjesme. Gost večeri sa početka pojavio se i pred kraj. Jeremih je sjeo pred klavir, odsvirao te otpjevao neke, pretpostavljam, svoje pjesme i ostavio puno bolji dojam nego na početku večeri. Njegov performans završava a 50 zakucava sa „Baby By Me“. Imaj bebu sa mnom budi milioner. Naravno novo presvlačenje prije vrhunca večeri.
„Many Men“ me skoro rasplakala jer me vratila u neka vremena koja su mi draga. Još jedna stvar u kojoj se ponavljala fraza: „never gon stop“ završila je uz neki rokerski gitarski solo te konfete, imao sam osjećaj na trenutak da sam na rock koncertu. Iz ECO efekta nazirali su se taktovi „In Da Club“, vjerojatno najpoznatije Fiftijeve pjesme u karijeri. Izvedba je bila glasna i slavilo se kao da je rođendan. Napušta binu uz pozdrave i činilo se da je priči došao kraju, no DJ potencira bis i vraća se na binu Tony Yayo. Izgledom i glasom zabavlja publiku uzvicima koje ponavljaju za njim. Neki plesač radi salto sa dobrih 5 metara i nova tura cura pridružuje se na binu. Povratak na binu zahtjeva još jedno presvlačenje, 50 u ponovo novoj odjeći izvodi „Patiently Waiting“. Trenutak je napravio dojam da će izaći Eminem a uz taktove pjesme pozdravio je i njega i Dr. Dre-a i zahvalio na svojoj karijeri. „Hoes keep callin“ bila je iduća fraza koju je pjevao prije nego je priredio novi show. Obraćao se lijevom sektoru tribine i za moj izveo „Wanksta“. Desnom sektoru tribine posvetio je „Stunt 101“, a svima u sredini samo vers iz „Your Life Is On Line“ na beat koji nije originalna pjesma. Najdraža njegova pjesma mi je benger „Back Down“ i ugodno me iznenadila pred kraj koncerta izbeng’o sam ju na najjače. „I’ll Whip Ya Head Boy“ zadnja je traka večeri i nakon nje se zahvalio na podršci. 50 Cent je koncert odradio u najboljem smislu te riječi. Ništa osobno, samo biznis. Obogatio se, ali i dalje pokušava.
Tnx Fif ! G-G-G G-UNIT!

Ocjena 10/10

This slideshow requires JavaScript.

Report by Krešimir Strbad ‘Pendrek’