Promocija knjige “Blackbook Croatia” u KGZ-u

Kao i ostali elementi hip-hopa, graffiti kultura u Hrvatskoj postoji već decenijama i to će domaći writeri danas potvrditi izložbom u Knjižnici Marina Držića u sklopu promocije knjige Blackbook Croatia. U organizaciji Alena Milera, Krešimira Golubovića i Matije Vnućeca, skupljeni su i objedinjeni radovi gotovo svakog graffiti umjetnika s naših prostora – njih 192, te će svatko od njih biti predstavljen jednim od svojih radova, nebitno u kojem crtačkom stilu. Matija Vnućec i Alen Miler dijele koju više o cijelom projektu:

Ideja za ovaj projekt nastala u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja naših blackbookova u koje smo sakupljali radove drugih kolega grafitera. Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu.
Iako je odaziv bio odličan i većina kolega kojima smo predložili ideju nas je podržala, sakupljanje materijala se odužilo na gotovo godinu dana, a cijelu situaciju je zakomplicirala situacija s Covidom i lockdownovima, ali i činjenica da je dio crtača zadnjih godina iselio iz Hrvatske te danas žive u Njemačkoj, Irskoj ili slično.
Nakon gotovo godinu i pol dana od početne ideje danas s ponosom možemo predstaviti knjigu s kojom smo vrlo zadovoljni jer je u njoj okupljeno preko 90% ljudi koji se bave ovim specifičnom granom umjetnosti.
U knjizi se nalaze radovi 192 umjetnika ulične umjetnosti iz Hrvatske, a zanimljivo je da je svaka stranica unikatna i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojanih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.
Sama knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita.

Vidimo se danas u Ulici Grada Vukovara 222!