Predstavljamo Domaći Strip – Dogodilo Se U Harlemu

Put do rođenja Hip-Hopa bio je dug i isprepleten s bezbroj događaja, što glazbenih, što političkih i etičkih, te prepun ostalih turbulencija kroz 20. stoljeće. Kao buntovnički i surovo realan glas mladih Afroamerikanaca iz Bronxa, a kasnije i ostalih rasa iz gotovo svakog geta financijski razorene Amerike, Hip-Hop nosi obilježja revolucionarne crnačke glazbe te vuče korijene iz Afrike. I baš tu priču o kratkom periodu pred 1973. godinu, Dubrovčanin Goran Jovović i Sarajlija Enis Čišić prepričavaju u akcijsko-kriminalističkom stripu glazbene prirode Dogodilo Se U Harlemu.

Dolazeći u susret skoroj 50. godišnjici nastanka Hip-Hop pokreta i kulture, njihov tajming za objavu stripa skoro da je savršen. Naime, radnja stripa smještena je potkraj 60-ih godina u New Yorku; rodnom gradu ratnog veterana Jerremy Smith Jerr-a, koji iz vijetnamskog odlazi u drugi rat, ovaj put na domaćem terenu, gdje se dio Američkog naroda na ulicama ‘bori’ protiv ratne politike svoje države i duboko ukorijenjenog rasizma. Veoma ubrzo upoznaje članove spoken word jazz banda The Roots Poets, koji po harlemskim klubovima na umjetnički način pozivaju na jednakost i pravdu, ali kako to inače biva, nekolicina ljudi će taj pokret shvatiti na krivi način i upotrijebiti ga u svoju ne tako pozitivnu korist.

„Akcijsko kriminalistička strip novela Dogodilo se u Harlemu priča je o jednom zloupotrebljenom idealu i jednoj novoj glazbi. Izraz je ovo poštovanja prema umjetnicima koji, nastavljajući staru tradiciju vokalne naracije poteklu s dalekih obala zapadne Afrike, grade temelje onoga što danas poznajemo kao rap.”

Strip je rađen tri godine u dubrovačkom studiju Gud Art Editions, čiji je scenarij ispisao Goran Jovović, dok je za vizuale zaslužan Enis Čišić, koji je kao crtač, između ostalog, u svijetu stripova poznat po svom radu u izdavačkoj kući Marvel Comics, radeći na likovima poput Captain America, Iron Man, The Incredible Hulk i mnogih drugih. Njihov zajednički projekt izdala je Umjetnička Organizacija Stripaonica iz Zagreba. Za više informacija o nabavci fizičke kopije stripa možete pronaći na Facebook stranici studija.