Mamut – Psihoanaliza 2 (Album Stream)

U suradnji sa legendom hrvatskom repa Targetom, u 11. mjesecu prošle godine Mamut je spotom za traku Di Si Bio najavio novi album pod imenom Psihoanaliza 2. Sa četiri godine u izradi, album je u tom trenu skoro i bio spreman za objavu, te je finalnom obradom u Red Records Studiju krajem prosinca ugledao svijetlo dana.

Kroz ukupno sedamnaest pjesama, zagrebački je reper prošao kroz pregršt tema koje, ukratko rečeno, prolaze kroz tri stadija – rođenje, proces i smrt. Potkovan s prilično modernom produkcijom beatmakera Zaki, Mamut korača u zanimljive stilske vode repanja koje variraju gotovo od pjesme do pjesme. Sam prizvuk možda neće svakoj osobi biti od interesa, no to svakako ne isključuje da Mamut raspolaže finim tehnikama i rimama.
Naravno, za ovako dug LP na mikrofonu bilo bi teško očekivati vuka samotnjaka, tako da uz spomenutog Targeta imamo oveći broj repera, poput Antebiotika i Slipmata, ali i pjevačice Franke koja mu se pridružuje na drugom singlu Požuda. Album Psihoanaliza 2, poput njegovog prethodnika, dosta često zalazi u retrospektivu, te uz malo proučavanja može se zaključiti da nije samo puko filozofiranje već je popunjeno smislenim razmišljanjima. No, kao što rekoh ranije, sam prizvuk neće biti za svakoga što kad se uzme u obzir trajanje albuma potencijalno neće zadržati pažnju do samog kraja, ali vrijedi uloženog vremena.