Lee “Scratch” Perry & The Upsetters @ Boogaloo (Zagreb)

LEE “SCRATCH” PERRY & THE UPSETTERS
Boogaloo, petak 29.04.

Prilici da ovu legendu vidite uživo pridodana je službena promocija najvećeg regionalnog i najvećeg europskog festivala koji prezentiraju stilove proizašle iz karipskih korijena i ine moderne pravce vezane uz bass glazbu i sound system kulturu: 9. Seasplash (21.-24.07., Monumenti, Pula) i 4. Outlook festivala (1.-4.09., Fort Punta Christo, Štinjan/Pula).

Prije i poslije koncerta večer će upotpuniti nastupi domaćih izvođača, stalnih suradnika predstavljenih festivala, sa velikim party-em na 2 floora i stilovima u rasponu od tradicionalnih (reggae, dub, dancehall, itd.) do modernih (drum’n’bass, dubstep, breakbeat, itd.), unutar kojih se dobar dio pojavljuje inspiriran Lee Perry-vim radom ili barem kao “posljedica” njegova nasljeđa.

Ulaznice u pretprodaji potražite od ponedjeljka 21.03 u sistemu Eventima – www.eventim.hr, Kamo.hr TICKET, Boogaloo Club-u – Grada Vukovara 68, Kingston record shop-u – Radićeva 3, po cijeni od:

• 120 kuna – fan price do 01.04.
• 140 kuna – pretprodaja od 1.04.
• na dan koncerta: 160 kuna
• party na 2 floor-a nakon koncerta (od 00:00 h): 40 kuna

U nastavku posta provjerite trailer za film The Upsetter: The Life and Music of Lee Scratch Perry, te pročitajte njegovu kratku biografiju.

“Lee “Scratch” Perry opravdano nosi epitet jednog od najdugotrajnijih i najoriginalnijih reggae producenata i izvođača svih vremena. Započeo karijeru početkom 60ih kao pjevač i inžinjer Studio One-a (Kingston, Jamaica) u vlasništvu Sir Coxsone Dodd-a, dok su u njemu nastajali klasici Wailers-a poput African Herbsman i Soul Revolution. Njegova kreativnost koja graniči sa genijalnošću do punog izražaja dolazi kroz solo albume ’70ih godina, koju kroz različite dimenzije i na više razina nadalje održava do današnjih dana. Kao pionir reggae-a Lee “the Upsetter” Perry surađivao je sa nizom antologijskih imena, od Heptones-a preko Skatalites-a do Clash-a, a kao jedna od važnijih stvari pripisuje mu se kumovanje pri povezivanju Bob Marley-a, Peter Tosh-a i Bunny Wailer-a sa Barnet Brothers-ima (Carley-em i “Familyman-om” koji su činili jezgru tadašnjih the Upsetters-a), što je rezultiralo stvaranjem najvećeg benda u povijesti reggae-a: Bob Marley & the Wailers-a.

Lee Perry najzaslužniji je za revolucionarnu inovativnost kroz studijsko “dub” produciranje. Način na koji je prvi u povijesti koristio zvučne (echo, reverb, delay, itd.) efekte i “rewind” tehniku, otvorio je novu dimenziju u reggae-u, zarazio mase i ostavio neizbrisiv trag, te kroz nadolazeća razdoblja utjecao na mnoštvo producenata, autora i izvođača, što je sa lakoćom prepoznatljivo i u recentnim trendovima plesne i elektronske produkcije.