Povodom nastupa u Zagrebačkom Grof Melinu, razgovarali smo sa senzacionalnim trojcem iz čuvenog Šibenskog kolektiva HRAM. Scuba, Sensi i Brat otkrili su nam kada možemo očekivati novi materijal, te su podijelili nekoliko zanimljivih priča sa svojeg glazbenog putovanja.

 

Za početak, kako je došlo do osnivanja vašeg kolektiva? Jeste li se poznavali prije ili je Hip-Hop to što vas je spojilo?

Scuba: Znali smo svi tko je tko, ali se nismo baš međusobno družili, na kraju je ipak ta glazba koju smo svi slušali najviše zaslužna što smo se ovako okupili.

Brat: Imali smo tog prijatelja Brunzu koji nas je sve poznavao i on je imao taj prostor gdje smo se družili i gdje smo mi i dan danas. I to je Hram, po tome smo se nazvali. Jer u prostoru imaš stupove koji baš podsjećaju na hram. To su oni još prije tako zvali.

 

Vaš debitantski album Bijes  vrlo je cijenjen na sceni. Što se za vas promijenilo nakon izdavanja tog albuma?

Sensi: Dosta nas je spojilo sa ljudima koje smo slušali prije. Ispunio mi se dječački san. Moji idoli, poput Ede Maajke i Saše Antića nas sada zovu da nastupamo, gledaju nas kao iste i podržavaju nas.

Scuba: Kada te tako uzmu kao ravnog sebi, nema veće nagrade.

 

 

Do sada ste odradili mnoštvo nastupa. Kako se osjećate prije izlaska na pozornicu? Postoji li određena doza treme?

Brat: Možda ima, ali mi to onda pretvorimo u neku drugu energiju.

Scuba: Bolje da ima, nego da dođeš ravnodušno. To znači da ti je stalo i da želiš što bolje to izvesti.

Sensi: Uvijek želimo opravdati podršku i pozornost koju dobivamo.

 

Koji vam je od nastupa ostao u sjećanju kao jedan od najdražih?

Scuba: Mislim da svatko ima svoj.

Sensi: Meni Aquarius i sa Edom Maajkom u Kocki.

Scuba: Meni isto Edo Maajka u Kocki za 20 godina albuma Slušaj Mater  i Zagreb sa grupom ST!LLNESS.

Brat: Meni je iskreno najdraži koncert bio ispred općine Šibenik, nakon corone smo napravili samostalan koncert. Bili su 3 dana koncerti, jedan dan Let 3, pa Elemental i treći dan smo bili mi. Kad sam vidio koliko smo ljudi skupili, i taj osjećaj, u svojem gradu napuniti trg, tisuću ljudi, gore baklje, bengalke. To je bilo spektakularno.

Sensi: Mi smo čak jedna od samo tri grupe koje su ikada napunile taj trg.

 

Sve nas zanima kada ćemo moći čuti svježi HRAM materijal?

Brat: Imamo već neke materijale ali razmišljamo kako ćemo točno sa time raspolagati. No, kroz sljedećih mjesec ili dva ćemo sigurno objaviti barem singl ili dva. To vam obećajemo.

 

Na Bijesu nije bilo gostovanja, što je pohvalno samo po sebi sa obzirom na kvalitetu izdanja. Hoće li na slijedećem projektu biti suradnji izvan vašeg kolektiva?

Brat: Bilo bi dobro, mi smo otvoreni za suradnje ali ne želimo išta forsirati. Nije nam cilj ikoga vući za rukav, želimo da se to dogodi organski.

 

Gdje ćemo moći vidjeti HRAM uživo, ubrzo nakon Zagreba i Grof Melina?

Scuba: Nije još finalizirano, pa ne želimo previše otkrivati, no pripremamo sa jednim reperom mini-turneju, Šibenik, Split i Dubrovnik. To je sada sljedeće, kada bude, sve ćete čuti.

 

I za kraj, imate li neku poruku za sve ljude koji vole vašu glazbu?

Scuba: Slušajte nas srcem.

Sensi: Tako je, srcem.

 

 

Izuzetan debitantski album Bijes možete poslušati OVDJE.