Hip-Hop ikone Slum Village iz Detroita dolaze u Zagreb

 

Zagreb i u 2024. godini nastavlja tradiciju odličnih hip-hop događanja, ovoga puta nastupom detroitskih rap velikana Slum Village 9. travnja u klubu Dva Osam

Zagreb je prošle godine bio sjecište mnogih Hip-Hop evenata raznih domaćih i stranih izvođača kojima se ujedno slavio i pedeseti rođendan Hip-Hop kulture, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini. Nakon vrlo uspješnog “Balkan Loves Dilla” partija u veljači u zagrebačkom Jiggy Music Baru kojim se odavala počast preminuloj rap legendi J Dilli, red je došao i na grupu Slum Village čiji je J Dilla bio i jedan od suosnivača. U tom duhu, rap šampioni iz Detroita 9. travnja će zagrebačkoj publici u klubu Dva Osam predstaviti srž zvuka nastalog na ulicama ‘Grada Motora’ koji je svojevremeno postavio nove standarde na američkoj, pa time i svjetskoj hip-hop sceni.

Slum Village oformljeni su sredinom 90-ih godina od strane repera Baatin i T3, te producenta J Dille. Na lokalnoj su sceni od samog početka počeli rapidno dobijati na velikoj popularnosti, a Dilla je sa svojim producentskim umijećem i suradnjama s imenima poput De La Soul i The Pharcyde već uživao veliko poštovanje među kolegama i publikom. Grupu je primarno obilježavao vrlo specifičan stil produkcije i zvuk, a to je ujedno jedan od razloga zašto su ih uspoređivali s njujorškim legendama A Tribe Called Quest.

Nakon vrlo uspješnog albuma “Fantastic Vol. 2” iz 2000. godine, grupa je kroz sljedećih nekoliko godina počela bilježiti promjene u sastavu. Već 2001. J Dilla izlazi iz grupe ganjajući solo karijeru kojom je naposljetku zaradio i kultni status jednog od najboljih hip-hop producenata svih vremena. Njega zamjenjuje Elzhi, dok 2003. godine grupu napušta i Baatin, ali iz zdrastvenih razloga. Iako će se nekoliko godina kasnije vratiti u grupu, njega će, nažalost, tragična smrt 2009. spriječiti u daljnjem radu isto kao i J Dillu koji nas je napustio 10. veljače 2006. godine. Finalno, zbog solo karijere grupu napušta i Elzhi čime sada Slum Village čine originalni član T3 te Young RJ koji će na zagrebačkom nastupu predstaviti ono najbolje u dugoj karijeri grupe.

Bez obzira na silne promjene u sastavu, grupa je kroz sve ove godine objavila popriličan broj albuma prepunih kvalitetnog materijala, ali i dosta hitova. Pjesme “Tainted”, “Players” i “Climax” samo su neke od njih, dok je roster gostujućih imena na njihovim albumima zbilja impresivan – Busta Rhymes, D’Angelo, Common, Ol’ Dirty Bastard, DJ Jazzy Jeff, pa čak i John Legend koji je uz Kanye West-a svoj doprinos dao na odličnom singlu “Selfish”.
Uz toliki glazbeni opus i popratni program domaćih DJ i MC snaga (Phat Phillie, Grooveplayaz, Koolade, Amerigo Gazaway, Sinke Fresh, BARS, Pendrek i mnogi drugi), fenomenalna atmosfera i prava tvrda Rap večer su zagarantirani.

Nastup grupe Slum Village i cijeloukupni događaj u organizaciji je neprofitne Balkan Loves Dilla fondacije koja je startala 2021. godine u suradnji Phat Phillie-ija iz Zagreba, Vlade Stojanovića iz Valjeva i DJ Gocea iz Skopja sa Dillinom majkom poznatijom kao Ma Dukes. Također, za organizaciju je zaslužna i Goulash Disko ekipa koja ovim putem najavljuje novo izdanje svog festivala koji će se održati na otoku Visu od 18. do 22. rujna. Više informacija možete pronaći na njihovom website-u.

Podršku ovom eventu dala je poznata slovenska tvrtka Ziggi Papers koja će kao poklon svakom posjetitelju dati specijalno dizajniran Slum Village paketić njihovih papirića.

Službeni Facebook događaj pogledajte ovdje.

Early bird ulaznice događaja dostupne su u prodaji preko Stereoticket servisa po cijeni od 18€ i možete ih pronaći linku.