Proslava 50 Godina Hip-Hop Kulture Uz Blackout30 Showcase, Onyx I Wu-Tang Clan

(Mixmagadria)

Više od 200.000 ljudi posjetilo je ovogodišnji EXIT u Novom Sadu, dok je rijeka hip-hopera prešla Dunav da bi uz grupe Wu Tang Clan, Onyx i Blackout30 Showcase proslavili 50 godina hip-hop kulture. Dugoočekivani nastupi održali su se u nedjelju, 9. srpnja, na glavnoj bini na Petrovaradinskoj tvrđavi, što su posjetitelji u rekordnom broju vjerno ispratili. Već od samog početka, koji je predvodio sjajan Bege Fank, energija među publikom i na pozornici bila je fantastična. On je ujedno otvorio Blackout30 Showcase pod vodstvom Phat Philliea na mix pultu, a i time večer posvećenu hip-hopu. Osim njega nastupio je Bizzo iz Bolesne Braće (na žalost, Baby Dooks je zapeo u gužvi na granici), beogradske legende Prti Bee Gee te Ajs Nigrutin i Smoke Mardeljano koji su najavili grupu Onyx, a sve uz pratnju DJ Phat Phillieja. Nakon gotovo sat i pol Blackout30 Showcasea i Onyxa, na binu su se popeli Wu-Tang Clan, hip-hop ikone iz New Yorka koji su otvorili koncert tonovima pjesme Bang Bang (My Baby Shot Me Down) i odmah se nadovezali refrenom jedne od svojih najvećih hitova, Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit. S njega su prešli na poznati Rae-Ghost kombo Can It Be All So Simple i C.R.E.A.M., a sve uz live band a i neka iznenađenja, kao, primjerice, pjesme Come Together grupe The Beatles, te Nirvanina Smells Like Teen Spirit koje su još dodatno začinile cijeli program i zatvorile krug.

A kako je to sve izgledalo iz prve ruke, pitali smo Phat Phillieja i evo što nam je rekao:

“Dugo se radilo na ovom projektu, negdje od početka godine, kad je Exit javio da su bukirali Wu-Tang Clan. Ja sam došao na ideju da to može biti proslava 50 godina hip-hopa s obzirom da se ove godine globalno slavi taj jubilej ali i 30 godina Wu-Tanga. Istovremeno, ove godine slavimo i 30 godina Blackouta, domaće hip-hop organizacije iz Zagreba, pa sam poslao Exitu koncept nastupa, tzv. Blackout Showcase, u sklopu kojeg sam htio uvrstiti neke od pionira domaće, regionalne hip-hop scene. To je sve dodatno bilo začinjeno prije dva tjedna s uvrštavanjem grupe Onyx u Blackout Showcase. Bio sam DJ za sve domaće izvođače iz te zlatne generacije, od Bege Fanka, Bizze, Prti Bee Gee, Ajsa Nigrutina i Smoke Mardeljana, a onda i Onyxa; bilo je to nekih 80-ak minuta nastupa na glavnoj bini, lijepo zagrijavanje za headlinere večeri, Wu Tang koji su došli u sastavu s live bandom uz Dj-a Mathematicsa.

Bilo je to još jedno lijepo iskustvo suradnje s Exitom, s kojim surađujem duži niz godina, pa i preko Fresh Islanda jer smo bukirali neke zajedničke izvođače, poput Snoopa, Wiz Khalife i Sean Paula. Osim toga, intenzivno surađujemo i na Sea Star Festivalu u Umagu, 2019. sam bio domaćin Wu-Tangu, a prošle godine sam doveo umjesto Iggy Azaleae, koja je otkazala u zadnji čas, grupu Onyx. Izuzetno mi je drago da je Blackout ta organizacija koja je prepoznata od Exita, da smo uspjeli regionalno proslaviti 50. obljetnicu hip-hopa i 30 obljetnicu Blackouta na main stageu. Stvarno jedno sjajno iskustvo, super tehnički realizirano, s dobrim vibeom u backstageu. Primjerice, Smoke Mardeljano je za vrijeme nastupa Wu Tanga tetovirao na ramenu Wu-Tangov logo, a poslije su mu se oko tetovaže loga potpisivali članovi Wu-Tanga što je sutradan i tetovirao. Bege Fank je donio šah od tate i on i RZA su odigrali kratku partiju u mom backstageu, čemu je prisustovalo možda šest ili sedam ljudi, uklučujući i mene. To je bilo super za vidjeti. Inače nisam imao puno vremena s Wu-Tangom, s obzirom da sam nastupao do samog njihovog izlaska na binu, no nakon nastupa smo se malo podružili moj sin Toma i ja s Ghostfaceom. On nas je zamolio da ga otpratimo do njegovog prijevoza, Toma je malo sjeo s njim u auto, poslikali su se, Ghostface mu je dao nekoliko savjeta, a menadžer benda, Tareef, nam je dao hoodije, te se također prozdravio s Tomom. Meni osobno je to bilo jako emotivno iskustvo, da su u cijeloj toj ludnici backstagea našli vremena da Tomi, koji ima deset godina, daju neki mali savjet. Toma je inače cijelo vrijeme bio sa mnom na bini, dobio je pzodrave od Mardeljana, pred publikom. Bilo je sjajno.

B-Real i Cypress Hill su u svojoj emisiji pričali o tome kako sam otvorio večer s njihovom pjesmom “Hits from the Bong” i spomenili su nas u svom podcastu, to je otišlo viralno diljem svijeta i dobili smo pohvale sa svih strana. Bilo je to jedno zaista divno iskustvo i veselim se ponovno suradnji s Wu Tangom, s Onyxima i sa Exitom. Ovom prilikom bih najavio i tjedan hip hopa u Zagrebu, od 12-15.11. u suradnji s Američkom ambasadom, gdje ćemo dovesti neke bitne figure iz svjetskog i domaćeg hip hopa, napraviti izložbu moje memorabilije i na pravi način proslaviti 30. rođendan Blackouta i 50. rođendan hip hopa globalno!”

U nastavku provjerite fotografije s genijalne proslave 50 godina hip-hopa, 30 godina Wu-Tang Clana te 30 godina Blackouta, na ovogodišnjem Exitu.