(Dig Of The Day) Video: Bolesna Braća – Prava istina o Radio Fanfari

Degutantna zabava za klince i odrasle.

Kako bolje započeti text nego sa slikovitim opisom projekta prezentiranim na prednjem coveru famoznog albuma Radio Fanfara. Bilo je to davne 2003. godine kada se album pojavio gotovo godinu i po’ dana otkad se izbacio, praktički, prvi single Oprosti Mi Brate, i evo, slijedeće godine će biti 20 godina od drugog studijskog izdanja Bolesne Braće. Sjećam se kad sam još kao klinjo u ruke dobio ovu degutantnu zabavu u obliku multimedijalnog albuma govornika bolesnih rima, pogledao cover i pomislio kako će ovo totalni funfair. Tako je i bilo, i više od toga.

Kao što samo ime albuma govori, album je zamišljen kao fiktivna radio postaja vrlo širokog programa, zanimljivih priča, satire, i urnebesnih promidžbenih poruka umjesto klasičnih skitova. Genijalni duo Bizzo i Baby Dooks kroz 11 pjesama prošli su razne teme; od razmaženih bogatuna u pjesmi Looka & Borna, alkoholičara i kockara u Bijelom Mišu, i gadnih posljedica nesigurnog seksualnog odnosa u pjesmi Patriša, da se politički korektno izrazim. No, to je samo prva trećina albuma. Tu su još stvari poput Restoran Bolesne Braće koja imenom govori dovoljno, Telefon Faki koja se bavi, kak’ bi to mladi danas nazvali, fuckboi tematikom, te Vjetrovi, famozna satirična ljubavna traka bazirana na semplu Merlinove pjesme Godinama. Uz spomenute marketinške komade Radio Fanfare, liričko busanje u Egotripu i totalne eksplicitnosti ljetnog hita Tresi Guzu, cijeli sklop albuma čini ga iznimno dinamičnim i užasno smiješnim, te ako se potrudite moći ćete izvući i pokoju pouku.

No, koja je ustvari prava istina albuma Radio Fanfara? Kao što sam na početku rekao, fizičko izdanje albuma je multimedijalno, tako da je uz audio disk došao i CD na kojem se nalazi kratki dokumentarac o kreaciji albuma. Tu ima svega, od ideja, kreativnog procesa, snimanja, popratnih komentara, priča o rokovima i troškovima, kopanja nosa, bolova u želucu, dogodovština, pa čak i snimke američkog repera Afu-Ra u Morris Studiu koji je dao svoj doprinos na traci Radio Fanfara uz njemačkog repera Samy Deluxe i francuza Busta Flex.
Kad se uzme u obzir da je album iz 2003. godine realno je očekivati da kvaliteta samog videa nije na nivou današnjih standarda, ali se jedan anonimni dobročinitelj potrudio da odradi upscale dokumentarca i dovede ga na full HD rezoluciju. Tako je video došao i do nas pa ga sa zadovoljstvom dijelimo s vama.