Chuck D i Tijana Bass u Beogradu na snimanju spota

Američki reper Chuck D, član uticajnog sastava Public Enemy, sa slovenačkom koleginicom Tijanom Bass snimao je u četvrtak i petak u Beogradu spot za duet “Face Of Freedom” (engl. “Lice slobode”), koji bi trebao da se pojavi u januaru.

Američki reper i Bejsova su u fabrici “Zmaj” snimali spot “Face Of Freedom”, koji je deo istoimene šire MTV kampanje da se skrene pažnja mladih na problem porasta neonacizma i netolerancije.

“Ponosan sam da budem deo ovog projekta. Muzika i kultura treba da zauzmu stav i progovore protiv diskriminacije. Tijanina ideja je bila da pomeša hiphop sa etno pozadinom i jugoslovenskom muzikom. Prošlost je važna kao i budućnost”, rekao je Chuck D novinarima u Beogradu, gde je stigao nakon koncerta u Sofiji u sredu uveče.

U pesmi će se čuti i trubački orkestar Bojana Ristića, najbolji na festivalu u Guči 2008. godine, a Bejsova je rekla da se Chuck D-ju takva muzička ideja svidela pošto mu je objasnila da su srpski trubači slični američkim džezerima.

Poslušajte šta je Tijana Bass u video intervjuu za MONDO rekla o projektu “Face Of Freedom”, čiji je fokus na očuvanju evropskih vrednosti u atmosferi sve popularnijih nacionalističkih, fašističkih i neo-nacističkih pokreta na Starom kontinentu, ali i ostatku sveta.

Vrativši se u Beograd u kome je nastupao sa “Public Enemy” 2003. i 2008. godine, Chuck D je rekao da je posetio Skadarliju gde mu je, iako ne jede meso, “muzika bila fantastična, a hrana izvrsna”.

Via Mondo.