Bvana Herbalajzer posjetio je Zagreb sa svojim bendom Džezeri Iz Lagune kako bi se pridružio Kandžiji u večeri spektakularne svirke na pozornici Vintage Industrial Bara. Iskoristili smo priliku za razgovor sa Bvanom koji nam je otkrio neke detalje o svojoj glazbenoj prošlosti i podijelio nekoliko planova za blisku budućnost.

 

Sjećaš li se svojeg prvog doticaja sa Hip-Hop kulturom? Kako si se upustio u ovo putovanje?

Prvi put sam čuo za Hip-Hop kao mlađi tinejdžer, no tada sam većinom slušao punk rock. U jednom trenutku sam čuo Sunshine kako uživo sa bendom sviraju rap i bio sam iz fazona da mi to ima sve ono gotivno što ima punk rock, samo još ima jaču ritmiku i neki vibe koji meni više leži. I tu sam zgotivio rap.

 

“Bwana“ na swahili jeziku znači “gospodar“ ili “gospodin“. Kako je došlo do odabira tvog pseudonima?

Svidelo mi se kako zvuči, nisam uopšte znao šta znači, ja sam mislio da je to neki domorodački vrač ili slično. Tek kasnije, godinama kasnije sam saznao šta znači, no bio sam iz fazona da je već kasno za išta menjati. Sad sam Bvana Iz Lagune i to je to.

 

Već dugi niz godina nastupaš u pratnji benda. Što se za tebe razlikuje kod nastupa sa bendom u usporedbi sa DJ-em?

Pa ja više volim kad je dobar bend, meni je gotivnije raditi s bendom. Možemo da se zajebavamo, možemo produžimo pesmu ili skratimo pesmu. Možemo da ubacimo novi deo ili izbacimo neki deo. Imamo više prostora i jednostavno mi je zabavnije. I energija je bolja, na matrici uvek ide jedno te isto, ovo je ipak živa muzika.

 

Je li se tvoj pristup stvaranju glazbe puno mijenjao od ranih dana u LNG-u i Suppa House-u?

A menjala se tematika, jebiga. Kako postajem stariji, menjam se. Ne možeš da budeš isti lik koji si bio sa sedamnaest godina, deset ili dvadeset godina kasnije. Kako postaješ stariji, sve si ozbiljniji i to se vidi po albumima. Svaki sledeći album ima sve više ozbiljnije tematike, sve manje duvanja.

 

2025. godina će obilježiti 25 godina Bvane. Planiraš li već nešto za komemoraciju tog jubileja? Nešto poput eventa ili čak albuma gdje će se udružiti svi tvoji dugogodišnji suradnici?

Pa znaš, ne verujem da ću praviti sad neki album za 25 godina postojanja, to mi je nekako bezveze. Napravićemo neki koncert da obeležimo, pa ćemo verovatno svirati sve od prvog albuma do poslednjeg. Nećemo sve pesme, ali izabraćemo sa svakog albuma po par pesama i spojiti sve to u celinu.

 

Dvojezična Ploča, zajednički projekt tebe i Kandžije će 01.04. (2024.) napuniti 10 godina. Postoji li šansa da dobijemo nastavak tog projekta, makar i u obliku singla?

Pa videćemo, nije nemoguće. Nismo pričali o tome do sada jer je svako bio u nekim svojim akcijama. Makar, ako nam se oslobode rasporedi, možda i uradimo opet nešto. Sa njim mnogo volim da radim, uvek mi je zabavno sa njim. Tako da, ja bi voleo da napravimo nešto novo, videćemo kakve će biti mogućnosti.

 

Ti si sada već veteran ove glazbe i kulture, postoji li nešto čega bi volio vidjeti više na srpskoj Hip-Hop sceni?

Kako lep način da kažeš da sam mator (smijeh). Bit ću surovo iskren. Nema novih Hip-Hopera. Posle Smoke Mardeljana i BIGru & Paja Kratak nitko se nije pojavio da kulturološki vredi. Možda postoji a da ja nisam čuo. Ono što sam čuo, bio sam iz fazona ovo mi zvuči k’o naše stare rime, prežvakane. Ne vidim nikakvu inovaciju kod ovih popularnih. Sve je u fazonu kurve, kola, pare, avioni, kamioni. Retko je da nađeš nekog novog repera da je došao i bacio pesmu u kojoj je rekao nešto pametno i poslao neku poruku. Veoma je retko.

 

Gdje će Bvana i Džezeri Iz Lagune sljedeće stupiti na pozornicu?

Vintage je zapravo poslednji zakazan nastup u ovom periodu. Trebalo bi da nastupam 14. marta, ali ne kao Bvana nego sa ovom Dilla Day ekipom, a šta se tiče mojih koncerata, verovatno ću napraviti malu pauzu da se ljudi zažele, pa da pravim neki veliki koncert.

 

Neka naj haj stajl poruka za kraj?

Budite haj!