Na TDKM kanalu Discord platforme konstantno se nešto događa; od dijeljenja ideja i glazbe, do gejmova, bitova i rima, te kad se na kraju dana sve to objedinji, rezultati su već svima poznati u formi audio-video realizacija tvrdokorne familije. U takvim kreativnim šemama u priču je nedavno ušao i AGC, u hip-hop svijetu poznat kao najnoviji liričar koji se s albumom pojavio doslovno niotkuda. Tibor, koji očito djeluje kao i agent za nove talente, prepoznao je potencijal slušajući njegovo rimovanje na neke od TDKM bitova na Discordu i dao sebi zadatak da uz dovoljno volje i truda u kratko vremena učini nekoga doslovno reperom.
Tako je i bilo. Mladi se reper počeo baviti time tek jesenas, ali je hip-hoperski iznimno načitan te je uz posvećenu direkciju Tibora i ostatka ekipe dobio savršeno temelje da izbaci zbilja kvalitetan album pod imenom Agcenti.

Vraćajući se malo unazad, prvo pojavljivanje AGC-a bilo je prije kojih tri mjeseca na drugom singlu Tiborovog albuma Stiletto na traci TDK Cypher 2021, repajući uz bok s TDKM’s heavyweights Noti Limunom i Burkyjem. Oni neupućeni su se odmah zapitali tko je taj novi regrut finog stila i evidentno (p)ovećeg vokabulara. Naravno, uz ovakve liričare ne bi mogao baš bilo tko stajati tako da se čekalo nešto više informacija i evo, ubrzo dobijamo audio elaborat.

Ukratko, rođen u Dubrovniku kao Antun Gjuras Car, AGC u veoma kratko vremena uspio je izbaciti projekt zavidne razine kvalitete. Klasično za ovu muziku, liričko busanje je prisutno, ali se svakako treba fokusirati na gotovo poetična putovanja jer bi mogli proći nezamjećeno što se zbilja ne smije dogoditi. Na kraju krajeva, ne bi se Skrile bez razloga pojavio na jednoj od traka kao gostujući MC.
Iako je zelen u igri, AGC definitivno ne odaje takav dojam. Glatko, kontinuirano i bez suvišnih riječi teče preko bitova najčešće orijentiranim mlađom producentskom ekipom tvrdokoraca od kojih se dmla najčešće pojavljuje. Naravno, TDKM projekt ne može proći bez barem jednog Flowdeep instrumentala koji je uz Tibora ujedno i izvršni producent. Kao i sam AGC, bitovi su generalno laganije prirode što je dokazao svojim prvim nastupom u životu koji je održan u KSET-u s Tiborom i Notijem kao predgrupa Mrigz i Ghetu. Njegovu boju glasa obilježavaju laganiji tonovi za razliku od, primjerice, njegovog kolege Noti Limuna koji je grlat do zla boga (u pozitivnom smislu, naravno). Drugim riječima, bitovi su profesionalno odabrani da se vješto naglasi sjajna dikcija koja bi se u protivnom mogla zagušiti u low mid-u. To je upravo ona stvar koju dosta repera ne može prihvatiti – nije svaki instrumental za svakoga.

Također, zanimljiva je činjenica da iako album broji ukupno dvanaest traka s ukomponiranim skitovima on je zbilja kratak, ponajviše zbog činjenice što većina pjesama ima hardcore punk formu u smislu da prosječno traju minutu i po’ do dvije i po’ minute. To dovodi do situacije da taman kad se uđe u mood pjesme, ona već završi i krene druga priča. To nije nužno loše, ali nekima to možda neće biti pretjerano fora. Možda je u nekom momentu usfalilo sačuvanih tekstova pa je finalni proizvod kraćeg formata, a možda je ipak tako i namjerno urađeno. Ne znam, tako da ne planiram previše filozofirati, ali u svakom slučaju, ne sumnjam da je AGC već do sad stvorio solidan fan base.

Dakle, slobodno se može reći da je Tiborova ‘skrivena želja’ za ostvariti ovakav projekt definitivno uspjela. Novi glazbeno aktivni član TDKM ekipe je zadovoljio na mnogim poljima, ali se svakako nadam da će se na najavljenom budućem projektu ipak malo više ‘otvoriti’ pošto vjerujem da u pozadini ima još mnogo toga za reći, te da uz dovoljno vježbe može zaći u liričko eksperimentiranje jer u pitanju su samo finese i kreativno izražavanje.

Paralelno s albumom objavljen je i spot za predzadnju traku s albuma, Čar, na kojoj gostuje Guzo te ga možete naći odmah ispod linka za album stream.

TRACKLIST:
01. Ekspo [prod. dmla]
02. Levanat [prod. dmla.]
03. Kilogrami feat. Tibor, Noti Limun [prod. dmla]
04. Melankonija feat. Noti Limun [prod. VLBR]
05. Julska Jutra feat. Scriptor [prod. dmla]
06. Cjeline [prod. viktor]
07. Armor feat. Tibor [prod. dmla]
08. B Real [prod. Roko, Daspy]
09. Kad Me Zoveš feat. Burky, Zijo Kalifata [prod. Flowdeep]
10. Magla feat. Ivanoslav [prod. dmla]
11. Čar feat. Guzo [prod. Roko]
12. Ne Znam Ni Ja [prod. Roko]

1 thought on “AGC – Agcenti (Album Stream)

  1. jeben album i recenzija

    P.S

    ekspo i levanat nije dmla producira

Comments are closed.