40Industry – 40forever (Album Stream)

Nedavno sam spominjao party kojim 40Industry crew slavi 20 godina postojanja i istovremeno najavio album koji stavlja uskličnik na kraju rečenice. I evo ga – 1 album s 10 pjesama na 20 godina 40Industry ekipe. Ali, što je 20 godina spram vječnosti? Dakle, 40forever. Okej, sad malo serem, ali je činjenica da se na ovako nešto dugo čekalo, a koji je bolji tajming za takvo albumče nego u godini kada se slavi 20 obljetnica postojanja? Dakle, nakon svih solo radova, kolaboracija, GKTNova i ostalog, konačno je došlo vrijeme vidjeti ove rep face na okupu i to bez ijednog featuringa. Što će im. Sami su sebi i više nego dovoljni što su dokazali ovim projektom.

Ovo je zbilja jedan od albuma za koji čovjek na prvu ne bi znao što očekivati. Koliko se čekalo na projekt i godina u kojoj je objavljen, “40forever” je mogao otići u stvarno bilo kojem smjeru. No ipak, oni koji su čekali ovaj album sve ove godine dobili su upravo ono što su htjeli još i tada, a to je vjerovatno i najbolji dio cijele priče. Naravno, svako od repera i Bere kao producenta su kroz vrijeme, logično, skupili gro više iskustva tako da cijeli proizvod zvuči nešto “naprednije”, ali je sama suština tu tako da je ovaj liričko-producentski paket baš onakav kakav treba biti.

Ono što je zanimljivo kod ovog albuma jest da za razliku od inače kada favoriziraš neku pjesmu kao cjelinu, ovdje je malo više slučaj da zbog versa ili dva staviš neku traku iznad druge, što meni definitivno dođe nekronomikonska traka “Kain” – shout out Bolest – ali bome i “Avenija”, te remix legendarne “25ice” koji je naprosto pokidan. Sviđa mi se činjenica da je u 10 pjesama ukomponirano dosta battle-like tekstova, braggadocio i represent rima, ali ni za jedan verse ne mogu reći da je suhoparno iznesen. Uz to, za crew-based album očekivale bi se lirike vezane za grad, kvart, ekipu i pivo ispred zgrade, što lately ispada jako dosadno i izlizano, ali je Razbu na traci “Za 40” dao upravo suprotno i na jako lijep način dao rispekt svojoj ekipi. Tu također treba spomenuti Beru i njegov predivan a opet snažan instrumental nostalgičnog sempla koji cijeloj pjesmi daje sasvim drugu dimenziju, prilično drugačiju od ostatka albuma. Def jedan od favorita. Naravno, šaka DJBZ-u na cijeloukupnoj produkciji; to je ime za koje se garantira granica ispod koje kvaliteta produkcije ne pada.

Realno, ovo nije revolucionaran album koji će pogurati neke hip-hoperske granice, ali, realno, niti treba. Ono što “40forever” pruža je i više nego dovoljno i mislim da će netko teško naći neku veliku zamjerku. Svaki od repera je odradio sjajan posao i načinio album koji bez po’ problema može svakome biti na repeat listi.
Čekirajte, poslušajte i zapičite 25.05. u Masters i momcima dajte respect za 20 godina svog doprinosa našoj maloj, ali bogatoj hip-hop sceni.

PS: shout out Bendicodu za ime pjesme “Kako je počeo kvart na mom potoku”. Genije si.

TRACKLIST:
01 • Intro
02 • Kako je počeo kvart na mom potoku
03 • Hrđavi u obrani
04 • Za 40
05 • Upola bolji
06 • Kain
07 • Cirostratusi
08 • 25ica [remix]
09 • Avenija
10 • Outro