10 Najjačih Hip-Hop Događanja u 2023.

2023 je bila posebna godina za Hip-Hop!

Slavilo se i diljem Balkana, a ova godina je bila važna i za Blackout, koji je, uz 50 godina Hip Hopa, također proslavio i 30 godina postojanja! Nakon nezaboravnih večeri, zapanjujućih gostovanja i limited edition Blackout x Revolt Clothing kolekcije, može se reći da su oba jubileja bila adekvatno proslavljena.

Donosimo vam pregled najboljih Hip-Hop događaja u 2023-oj!

 

Bahamadia na Burger Festu u Čakovcu (06.05.)

Prva Hip-Hop dama Philadelphije, Queen Bahamadia počastila nas je svojim prvim HR nastupom 6. svibnja u sklopu čakovečkog Burger Festa. U pratnji je bio DJ Eclipse, član legendarnih Non Phixion, koji su u listopadu također nastupili u Zagrebu na 30. rođendanu Blackouta. Bahamadia je provela nekoliko dana u Čakovcu, isprobala je nekoliko međimurskih vina i delicije ove sjajne regije te odradila vrhunski nastup na kojem su se okupili fanovi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke pa čak i Srbije.

 

DJ Nu-Mark (Jurassic 5) u Petom Kupeu (19.05.)

DJ vanzemaljac uncle Nu-Mark posjetio je po drugi put Zagreb 19. svibnja na večeri Vibe Zone u Petom Kupeu u sklopu europske turneje na kojoj je svirao u Sofiji, Skopju, Mariboru… Nu je bio izuzetno raspoložen, pokazao je svoje fantastične DJ vještine, glazbenu selekciju i ljubav prema domaćem crnom vinu vinarije Bora. Phillie mu je čak poslao i nekoliko boca kasnije na adresu u Los Angeles.

 

Wu-Tang Clan & Blackout30 Showcase na Exit Festivalu (09.07.)

Ništa manje nego „iconic” večer odvila se 09. srpnja u Novom Sadu. Osim već spomenute dvije obljetnice, slavio se i treći jubilej, 30 godina albuma Wu-Tang ClanEnter The Wu Tang (36 Chambers). Na velikoj pozornici Petrovaradinske Tvrđave, ispred više desetaka tisuća ljudi, DJ Phat Phillie je na gramofonima pratio Onyx, Bizzu, Bege Fanka, Prti Bee Gee, Ajs Nigrutina & Smoke Mardeljana u
izuzetnim performansima sa vrhunskom tehničkom produkcijom. Nakon Onyx-a i Blackout30 Showcase-a, na pozornicu su došli kultni Wu-Tang Clan i svojim nastupom oduševili prisutne sa klasicima poput “C.R.E.A.M.” i “Triumph”. Noć koja je donijela mnoge zanimljive priče i izvan pozornice, poput partije šaha koju su Bege Fank i RZA odigrali u backstage-u, te Wu-Tang tetovaže Smoke Mardeljana koja sadrži potpise članova grupe koju je Smoke napravio tijekom Wu-Tang nastupa, jedna je od vrhunskih stranica Hip Hop povijesti.

 

Preach The Rič Festival (18. i 19.08.)

Prvo izdanje Preach The Rič festivala u Šibeniku pokazalo se veoma dobrodošlim dodatkom hrvatskom repertoaru ljetnih glazbenih festivala. Dva dana Hip-Hopa pored mora u dobro poznatoj Martinskoj protekla su u najboljem tonu uz Frenkie-a, šibenski HRAM i Smoke Mardeljana koji su sa DJ Phat Philliem predvodili Line-Up. Sa ciljem da se regionalna scena ojača i eksponiraju se mnogi izvođači vrijedni slušanja, na ukupno tri stage-a, headlinerima se pridružilo brojno društvo isključivo regionalnih izvođača među kojima su se našli TDKM, Pendrek, Sunnyside Rijeka, Re:tro Flava, DJ Odie i mnogi drugi. Veselimo se sljedećem izdanju Preach The Rič festivala.

 

Talib Kweli u Vintage Industrial Baru (06.09.)

Član jednog od najznačajnijih dvojaca u povijesti, grupe Blackstar i aktivist koji se zalaže protiv policijskevbrutalnosti te organizira mnoga prikupljanja sredstava za plemenite ciljeve, Talib Kweli, posjetio je zagrebački Vintage Industrial u svom jedinom nastupu u ovom dijelu Europe. Uz sjajan warm-up DJ Phat Phillie-a, njujorški veteran zabavio je puni Vintage odabirom iz šarenolikog kataloga koji uključuje čak 8 solo i 10 kolaboracijskih albuma. Zagreb ga je srdačno dočekao te ispoštovao posjet ove bitne Rap figure.

 

50 Cent i Busta Rhymes u Zagrebačkoj Areni (18.10.)

U sklopu svoje The Final Lap svjetske turneje, jedna on najvećih Hip Hop zvijezda svih vremena: 50 Cent, posjetio je Zagreb. Gotovo 20.000 ljudi u Zagrebačkoj Areni nije ostalo ravnodušnim i 50 ih je zapalio širokim repertoarom hitova poput “In Da Club“, “Just a Lil’ Bit“, “Back Down“, “P.I.M.P.“ & “Candy Shop”. Iako je 50 Cent dovoljan za napraviti veliki spektakl, u Zagrebu mu se maestralno pridružuju legendarni Busta Rhymes potpomognut Spliff Starom, te R&B artist Jeremih i svojim doprinosom čine večer u Zagrebu istinski nezaboravnom.

 

Skratch Bastid u Petom Kupeu (21.10.)

U prvom Blackout Classics eventu u zagrebačkom Petom Kupeu cijenjeni kanadski DJ i producent Skratch Bastid, trostruki pobjednik prestižnog Scribble Jam DJ Battlea, pridružio se Phat Phillieju u proslavi njegovog 48. rođendana. Besprijekoran glazbeni izbor i vještine za gramofonom, kojima su se pridružili i Soul Brothers, te DJ Odie, osigurali su odličan provod i proslavu Phillievog 48. rođendana.

 

Souls of Mischief & Non Phixion u Klubu Aquarius (28.10.)

U još jednom od Blackout Classics evenata, čak dvije kultne grupe su zagrebačkoj publici omogućile neponovljivu večer. Kalifornijski Souls of Mischief i njujorški Non Phixion u jednom od središta zagrebačke klupske Hip-Hop scene, klubu Aquarius, donijeli su savršeni spoj klasičnog zvuka istočne i zapadne obale te na super adekvatan način proslavili 30 godina Blackouta i 50 godina Hip-Hopa.

 

“American Spaces Tour“ Jeru The Damaja & Phat Phillie (27.11. – 2.12.)

Član Gang Starr Foundation-a i autor čuvenog albuma The Sun Rises in The East : Jeru The Damaja, pridružio se Phat Phillie-u na 50 Years of Hip Hop – American Spaces Tour. U suradnji sa američkim veleposlanstvom u Zagrebu, dvojac je obišao 5 hrvatskih gradova: Osijek, Vukovar, Zagreb, Rijeku i Zadar, te u američkim kutcima gradskih knjižnica predstavio glazbeno-edukativni program koji je na kraju ipak prerastao u pravi koncertni doživljaj u svakoj od destinacija. Jeru je također prvi američki rapper koji je nastupio u Osijeku!

 

Blackout Hip-Hop x Revolt Clothing Anniversary Collection

U suradnji sa premium streetwear brendom Revolt Clothing, baziranim u Sarajevu, Blackout je povodom svoje 30. obljetnice objavio limitiranu seriju odjeće sa dva T-shirt modela, crewneck puloverom i hoodijem. Svi modeli na poleđini nose natpis “Blackout Hip-Hop, from 1993 ’till infinity“ unikatnog dizajna, sa brojem 30 na rukavu i slovom B na prednjem dijelu. Promotivni photoshoot odradili su Phat Phillie i Jeru The Damaja tijekom American Spaces turneje. Kolekciju možete naručiti na blackouthiphop@gmail.com , a i fizički kupiti u dućanu Royal With Cheese u Sarajevu.