ZARADSUTRA – Tako Je Govorio ZARADSUTRA (Album Stream)

Sinovatz i Marčelo, dvojica veterana hip-hopa, prije koju godinu udružili su snage da bi pod tandenskim imenom ZARADSUTRA prionuli na album. Rezultat je napokon tu: „Tako je govorio ZARADSUTRA”, u izdanju Bakalin rekordingz-a, ima sedam pjesama, dok će osma, posljednja, pred publikom biti tokom lipnja.

O ovom materijalu Miloš Stefanović Sinovatz kaže:

Prvo što mi pada na pamet su ove reči s Gruovog prvog albuma: ’…i kako neko može da kaže piši nešto lepo, pa to stvorenje mora da bude potpuno slepo.’ Nije lako slikati kad na paleti imate samo crnu i nešto bele da tu i tamo rastačkate, ali kao što se reklo u našem prvom singlu – tako vidim. Ako izuzmemo klasične reperske momente (kojih je vrlo malo), ovaj album je otprilike ono što bih pričao na psihoterapiji.

Dvojac emsijeva vodi publiku na nostalgično putovanje kroz vrijeme: u zvuk s kojim su počeli, uz koji su odrasli, a koji se danas sve rijeđe može čuti. Od klasičnog hiphopa do dnb-a, dinamični duo analizira svijet oko sebe, glazbenu industriju, svoju odanost poeziji i zabrinutost za nove klince, sa svih strana opkoljene nasiljem i kičom.

“Može biti da je ovo zvučna slika za užu publiku – ali pomislio sam: zašto da ne. Sirovo žilavo meso, diktat misli neopterećen time ima li ko da čuje – što bi rekao čuveni slogan Peščanika: ako vam je dobro, onda ništa”, kaže Marko Šelić Marčelo. „I inače radim beskompromisno, ali muzičke i tekstualne ambicije na albumima benda i mene ponekad iz kompleksnog zađu na teren komplikovanog; ovde smo svesno ciljali drugačije, relacija um-drum kod ZARADSUTRE je prilično direktna, nefilterisana magistrala.”

Međutim, uprkos teskobnoj stvarnosti, posljednja pjesma ipak će donijeti ponešto vedrine: njen naslov je „Kez”. Kao zaključak albuma, Stefanović je predstavlja ovako:

„Drugarski smo svu tu teskobu podelili na pola, donekle pretočili to i u humor (doduše, crn). Nakon svega nama ostaje to drugarstvo, vama album. U junu vas očekuje još jedna pesma koja će, nadam se, bar donekle ublažiti gorčinu… zarad sutra.”

Sve pjesme imaju svoj video sa stihovima na YouTube-u, a „Vidim” je dobila i spot, okrunjen nagradom udruženja „Neki Rok” za pjesmu godine (2021). Od 1. lipnja, ZARADSUTRA je dostupan na svim platformama i servisima.