Ljetni epicentar Hip-Hop događanja u Hrvatskoj ponovno je bio Preach The Rič  festival na Martinskoj kod Šibenika. Kroz dva dana posjetitelji su imali priliku uživati u vrhunskoj glazbi, odličnom popratnom sadržaju i pravoj Hip-Hop atmosferi u prekrasnom ambijentu Martinske.

Prvi dan festivala već je donio spektakularnu priredbu i glazbenu poslasticu. Čuvena grupa, Bad Copy, osim što nam je donijela veliku dozu surovog Hip-Hopa, pokazala je svoju stilsku raznovrsnost, spajajući isti sa elementima različitih podžanrova rock glazbe, te izludila publiku vrhunskom izvedbom svojih klasika poput “Posle 10” , “Jedna Buksna” i “Džastin Biberi”.

Posjetitelji iz dalekog Detroita, Valid i legendarni DJ Head, donijeli su nam uistinu unikatan ton Hip-Hopa, ukorijenjen u Validovom balkanskom porijeklu i vješto integriran sa najboljim elementima Detroitske Hip-Hop glazbe. Izvanredna izvedba mnogih pjesama sa Validovog najnovijeg albuma, “Peach Brandy”, pružila je gledateljima ekstatičnu predstavu, koja je ujedno bila i Validov prvi nastup izvan Sjedinjenih Američkih Država. Publiku je dodatno raspametilo puštanje svjetskih hitova iz produkcijskog kataloga DJ Head-a, kao što su “Renegade”, “Without Me” i “Don’t Approach Me”.

 

 

Dalmatinske snage Hip-Hopa senzacionalno su pokazale svoju sposobnost kada su se pokazali grupa Podrumatik, Mleeksah, kao i producenti šibenskog kolektiva HRAM, koji su moćnim instrumentalima dizali atmosferu duž Martinske. Mladi vinkovački umjetnik, Antebiotik, kao jedini predstavnik Slavonije na festivalu, energičnim je nastupom pokazao da i to Hrvatsko podneblje krije svakojake talente.

Mladi favorit iz Zagreba, BARS, oduševio je publiku premijernom izvedbom materijala sa nadolazećeg albuma i pokazao se kao jedan od najprominentnijih mladih Hip-Hop umjetnika. U jednom trenutku se na pozornici pridružio i Validu, te su izveli zajedničku pjesmu, “Stara Škola”. Veoma aktivan je bio i Blackoutov  Re:tro Flava, koji se iza gramofona pridružio grupi Podrumatik i BARS-u, te je odjavio prvi dan festivala vlastitim setom. Također je uz Pendreka i Ivu Neljak održavao intervjue sa izvođačima u sklopu serijala “Preachanje”.

Srž Hip-Hop kulture koja je prevladavala cijelom Martinskom, pobrinula se za izuzetnu atmosferu u svakom kutku festivala.

 

Za svjež izgled mnogih posjetitelja pobrinuo se Medo Mijagi, u čijem se barber shopu dotjeralo “pola Martinske”.

Status glavnih Headlinera neosporivo su opravdali čuveni Arrested Development. Vidno profesionalnom, no organskom svirkom gromoglasno su zatresli Martinsku i zasigurno stvorili nekoliko valova u moru nedaleko pozornice. Dok je Speech fascinirao publiku vrtoglavo kvalitetnom izvedbom, Tasha Larae stvarala je magiju svojim moćnim vokalima, sa energijom dostojnom svih svjetskih diva. Kao da to nije dovoljno, Fareedah Aleem je nevjerojatnim plesnim pokretima hipnotizirala publiku dok su se orili zvukovi svjetskih hitova kao što su “Tennessee”, “Mr. Wendal” i “Revolution”.

Legendarni DJ Phat Phillie je svojim, kao i uvijek, idealno odabranim setom stvorio savršenu uvertiru za subotnje headlinere. Uz prekrasnu kombinaciju regionalnih i američkih hitova, te skrivenih dragulja, ponovno je opravdao status svjetske klase, te još jednom pokazao zašto je upravo on jedno od najzvučnijih imena regionalne Hip-Hop scene.

Večer je dobila dodatni značaj za sve šibenčane u publici, pošto se ovom prigodom ponovno okupila legendarna grupa sa domaćeg terena, One II Many. Tako je Medo Mijagi, osim sa brijačim mašinicama i britvama, bio zaposlen i dizanjem atmosfere sa pozornice. On i Tomen izveli su mnoštvo svojih klasika, prvi od kojih nam je stigao još 1995. godine. Šibenčani nisu bili jedini oduševljeni sa time što su nam prezentirali. Senzacionalnim nastupom okrunili su ponovno okupljanje.

Za dozu tvrdog zagrebačkog zvuka u drugome danu pobrinula se ekipa iz Zagrebačke Dubrave, kolektiv 40industry i MC iz istog mjesta, Bolest. Pokazali su zašto su već toliki niz godina postojani i poštovani na regionalnoj sceni. Doktor Bolest se nakon vlastitog seta pridružio kolegama iz forty ekipe, sa kojima surađuje već više od desetljeća, u izvedbi zajedničkih pjesama i ostao prisutan kroz cijeli set. Za pojačanje Dalmatinskih snaga te večeri zaslužni su odličan zadarski MC, Pećo, kao i “amerodalmatinac” D-Boe uz pratnju MF Konga.

Drugi dan festivala donio je i nastavak snimanja serije intervjua “Preachanje”. Ispred prekrasnog šibenskog backdropa, Pećo, BARS, 40industry crew, Valid & DJ Head, kao i drugi, odgovarali su na vješto satkana pitanja koja su pripremili Pendrek, Re:tro Flava i Iva Neljak.

 

 

Kada se Martinskom nisu orile kvalitetne rime raznolikih repera, DJ-i su se pobrinuli da nas kroz izvanredan sound system festivala dostižu kvalitetni tonovi. MarvelDJ Odie, i DJ Dan, uz već spomenute DJ-e, Phat Phillija i Re:tro Flavu, prezentirali su nam sadržajan glazbeni izbor koji je rasplesao većinu okupljenih i drugima pružio odličan soundtrack za ostatak aktivnosti. DJ Dan i DJ Head su spontanim zajedničkim setom odjavili festival i ostavili nas u elaciji i željnom isčekivanju novog izdanja Preach The Rič-a.

Niti druge grane Hip-Hop kulture nisu ostale nezastupljene. Aktivan je bio grafiter Medo, koji je dotjerao već šarmantan ambijent sa veoma zanimljivom hobotnicom koja djeluje kao da ne odobrava što ju se fotografira.

 

 

Drugo izdanje Preach The Rič  festivala svojim je posjetiteljima donijelo pregršt prekrasnih uspomena i nezaboravnu glazbenu poslasticu. Uz toliko plesa, smijeha i uživanja u kvalitetnoj glazbi pored prekrasnog Jadranskog Mora, teško je zamisliti mjesto u lijepoj našoj na kojem bismo radije bili u ta dva dana.

Kao jedini festival koji u priobalnom okruženju okuplja najbolje od hrvatskih, regionalnih i od ove godine svjetskih izvođača, značaj Preach The Rič  festivala za regionalnu Hip-Hop kulturu je neosporiv. Veliko hvala ekipi iz Pozitivnog Ritma, kolektiva HRAM, kao i Phat Philliju što su omogućili još jedno predivno iskustvo i vrhunski festival u srcu ljetne sezone. Veselimo se vidjeti što 2025. donosi za Preach The Rič!

 

Tin Matić